Festivalul Internațional de Teatru Sibiu. Spectacol în premieră mondială cu o legendară actriță din străinătate

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu va găzdui anul acesta un pectacol în premieră mondială, dar și multe alte reprezentații de la artiști consacrați din țară și străinătate.

20 aug. 2021, 19:41
Festivalul Internațional de Teatru Sibiu. Spectacol în premieră mondială cu o legendară actriță din străinătate

Festival de Teatru Sibiu 2021

(FITS) a ajuns la cea de-a 28-a ediție și se va desfășura între 20-29 august, iar spectatorii se vor putea delecta cu spectacole de teatru, coregrafie și expoziții de la artiști temerari ai scenei din România și alte părți ale lumii, cum ar fi Marea Britanie, Italia, Franța, Rusia, Spania, Germania, sau Japonia.

„Festivalul este o celebrare a artelor spectacolului, care prezintă manifestări artistice din întreaga lume, create de nume precum: Charlotte Rampling, Israel Galvan, Denis OHare, Helmut Sturmer, Yoshi Oida”, au declarat organizatorii.

FITS a a fost adaptat contextului pandemic, astfel că au fos puse la vânzare mai puține bilete ca de obicei, de aceea iubitorii teatrului au posibilitatea să urmărească online, în direct, spectacolele preferate.

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu oferă publicului o selecție variată de reprezentații la care vor lua parte 2000 de artiști din 38 de țări. Evenimentul de anul acesta va curpinde peste 600 de evenimente și 100 de spectacole transmise online.

Pentru a alege mai ușor dintre multitudinea de spectacole, organizatorii recomandă câteva reprezentații pe care nu trebuie să le ratați și care reunesc artistți de pe cele mai prestigioase scene din lume, cum ar fi Marea Britanie, Elveția, România și

„Shakespeare – Bach / Le Main du Temps”

Cel mai notabil spectacol din cadrul FITS de anul acesta este cu siguranță Shakespeare – Bach / Le Main du Temps, o producție Franţa – Marea Britanie. Publicul va avea parte de o abordare cu totul aparte a sonetelor lui Shakespeare, în interpretarea legendarei actrițe britanice, Charlotte Rampling, care va fi acompaniată în acorduri de violoncel, pe muzică de Bach, de către Sonia Wieder-Atherton.

Un aspect special al acestei reprezentații este faptul că spectacolul va avea loc în premieră mondială la Festivalul de Teatru Sibiu 2021, la 26 august, iar biletele au fost puse în vânzare de joi.

„Adeseori, memoria revine, aducând cu ea chipuri, nume, fragmente de poveşti şi sunete. Din acest loc răsar sonetele lui Shakespeare, uneori îndepărtate, alteori de o prezentă pătrunzătoare. De parcă ar fi adresate acestor chipuri ori parcă ar fi chiar ele, chipurile, cele care ni le spun. Violoncelul, el însuşi, de-a lungul suitelor de Bach, face să revină fragmente de memorie şi sculptează timpul”, spune Sonia Wieder-Atherton, despre acest spectacol.”, afirmă regizoarea Sonia Wieder-Atherton.

Charlotte Rampling, o personalitate emblematică a teatrului şi a filmului mondial va primi, în cadrul FITS, o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, într-o ceremoniei ce se va desfășura vineri, 27 august, ora 18.00.

„Cavalerul înflăcărat” / „The Knight of the Burning Pestle”

Compania de teatru britanică Cheek by Jowl și Teatrul Dramatic „Pușkin” propune publicului român în cadrul FITS 2021 o reinterpretare modernă a operei clasice a renascentistului Francis Beaumont.
Spectacolul aduce în prim plan tematici relevante societății din ziua de azi, cum ar fi conceptul de „celebritate” în contemporaneitate, conform căruia oricine poate deveni faimos dacă își spune mesajul într-o manieră care epatează.

Deși spectacolul a avut inițial premiera în 1607, piesa de teatru pune aceeași întrebare care intrigă și în prezent: la ce este utilă arta și cui i se adresează?. Spectacolul se anunță a fi o comedie neagră savuroasă în care predomină dinamismul.

Piesa de teatru poate fi urmărită pe 20 august la ora 20.00, pe site-ul FITS Online. Spectatorii pot asista fizic la două reprezentații pe 20 august – ora 20.00, Teatrul Național „Radu Stanca” și pe 21 august – ora 19.00, la aceeași locație.

„Marele început: unu, doi, trei / „Eins, Zwei Drei”

Celebrul coregraf și regizor elvețian, Martin Zimmerman, va poposi la Festivalul de Teatru Sibiu 2021 cu un spectacol de teatru contemporan în care personajele copleșesc prin forța psihologică mai degrabă decât prin prezența fizică.

„În acest spectacol, lucrez cu trei personaje, trei arhetipuri de clovn, ilustrând teme puternice precum autoritatea, supunerea și libertatea. În spectacolele mele, corpurile au o calitate materială, iar obiectele o latură umană. Din această contradicție reies multe posibilități comice și dramatice. Întotdeauna mi-am dorit să înțeleg ce loc ocupă clovnul în teatrul contemporan. Clovnul nu este actor. Clovnul este o prezență atât internă, cât și externă, iar rolul său este acela de oglindă a noastră și a existenței noastre”, a declarat regizorul pentru FITS.

Program: 28 august – ora 17.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit 29 august – ora 21.00, Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit.

„Plugarul și moartea”

Un spectacol în regia |mosntrului” scenei e teatru românești marele Silviiu Purcprete care pe lânfă producția proliffică Faust, va oferi publuclui de la Festivalul de Teatru Internațional de la Sibiu și spectacolul „Plugarul și moartea”, o piesă de teatru melancolică reprezentativă pentru literatura germană medievală târzie.

Actorii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași vor întruchipa personajele conturate cu sensibilitate de Johannes von Tepl, în anul 1400. Confruntarea pe care o propune scriitorul este o negociere între viață și moartea, fiecare entitate încercând să-și revendice dreptul de a exista.

Program: 20 august – ora 18.00, FITS Online 20 august – ora 18.00,  Centrul Cultural „Ion Besoiu”

Flacăra Nopții / Flamenco Nights

Spiritul andaluz este readus la viața în acdrul FITS prin intermediul Companiei de dans Barcelona Flamenco Ballet cu un spectacol care promite să fascineze publicul prin îmbinarea a mai multor stiluri cum ar fi jazz, contemporan și flamenco. Dansatorii se vor dezlănțui pe o scenă unde mișcările trupurilor se vor îmbina cu jocul de lumini și umbre.