FESTIVALUL AMBASADELOR „Open your culture”, organizat în premieră naţională la Bucurşti

Conferinţa de lansare a primei ediţii a Festivalului Ambasadelor – „Open your culture”, a anunțat un proiect inițiat și produs de Asociaţia ESCU, sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Autoritatea Naţională pentru Turism, Institutul Cultural Român, Primăria Sectorului 4, Asociaţia Bucharest Tourism Board, și Uniunea Cineaştilor din România.

10 iun. 2015, 10:42
FESTIVALUL AMBASADELOR „Open your culture”, organizat în premieră naţională la Bucurşti

Festivalul Ambasadelor este un eveniment fără precedent pe scena culturală din București și va fi cel mai important proiect din sud-estul Europei, care celebrează diplomația culturală de pe mapamond. Acest eveniment se află la prima ediție, se adresează publicului larg și se va concretiza în perioada 1-5 septembrie 2015.

Ministerul Afacerilor Externe a acordat patronajul pentru Festivalul Ambasadelor, propunându-şi ca, alături de Asociația ESCU şi de instituţiile implicate în organizarea şi desfăşurarea evenimentului, să ofere misiunilor diplomatice acreditate în România o platformă pentru promovarea statelor pe care acestea le reprezintă, printr-o componentă culturală de impact şi să aducă în prim-plan valenţele multiculturale ale Bucureştiului.

La evenimentul de deschidere au participat și au luat cuvântul: din partea Guvernului României, domnul Corneliu Vişoianu, consilier în Cabinetul Primului Ministru, domnul Bogdan Stanoevici, secretar de stat la Ministerul Culturii, domnul Mihai Peptan, consilier general la Primăria Municipiului București, domnul Liviu Jicman, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, domnul Cătălin Toderașcu, secretar general al Asociației Bucharest Tourism Board și doamnele Andreea Dănescu și Alexandra Cârstea, vicepreședinții Asociației ESCU, precum şi reprezentanţi din mediul corporativ şi jurnalişti.

Festivalul Ambasadelor va promova în Bucureşti, în intervalul 1-5 septembrie 2015, în contextul Zilei Diplomaţiei Române, o iniţiativă de cultură contemporană şi tradiţională, facilitând dialogul şi interacţiunile interculturale între publicul din România, mediul de afaceri şi instituţii, cu misiunile diplomatice şi comunităţile străine.

Timp de patru zile vor avea loc, în diferite spații din centrul Bucureștiului, mai multe serii de evenimente și momente artistice, care vor transforma capitala într-o destinație a multiculturalismului, a diversității, a artelor vizuale (pictură, instalații multimedia, artă experimentală și performance contemporan, fotografie, film), muzicii, dansului, culturii gastronomice, artizanatului și a moștenirii culturale și diplomatice a țărilor reprezentate de ambasade pe teritoriul României. Sunt așteptate peste 50 de ambasade, reprezentând şase continente, care vor avea ocazia să prezinte momente culturale specifice prin care vizitatorii vor călători în jurul lumii din propriul oraș, iar Bucureștiul va deveni un azimut al turismului cultural, contribuind la revigorarea economiei culturale locale, precum și la sporirea prestigiului și atractivității capitalei României.

Cu acest prilej, domnul Corneliu Vişoianu a reiterat sprijinul pe care Guvernul României îl acordă acestui proiect menit să promoveze brandul de ţară printr-o serie de evenimente care aduc în peisajul cultural românesc diversitatea culturală a diferitelor ţări cu misiuni diplomatice în România. Totodată, domnul Bogdan Stanoevici a subliniat importanţa pe care proiectul o acordă culturii româneşti pusă în dialog cu valorile culturale internaţionale, arătând, şi cu această ocazie, susținerea pe care Ministerul Culturii o acordă proiectelor de acest gen din țară.

Festivalul Ambasadelor este o inițiativă a Asociației ESCU, sprijinită de Ministerul Afacerilor Externe, care s-a născut din motivația firească de a transforma Bucureștiul într-o capitală deschisă și multiculturală, evenimentele din cadrul programului propunând un schimb inovativ de „produse” culturale, sub forma unui ansamblu expozițional internațional, cu activități artistice și de divertisment ce vor purta publicul într-o aventură culturală fascinantă”, au declarat organizatorii festivalului, Asociația ESCU, prin vicepreședinții Andreea Dănescu și Alexandra Cârstea.

Mai multe informații despre Festival sunt disponibile la www.festivalulambasadelor.ro și pe pagina de Facebook oficială a evenimentului https://www.facebook.com/embassiesfestival.