Fibromul uterin: ce soluţii există pentru a-l trata şi pentru a creşte şansele de obţinere a unei sarcini

Dureri pelvine, cicluri menstruale prelungite, sângerări vaginale anormale sau dificultăți la urinare. Toate aceste simptome supărătoare sunt frecvent semnalate ginecologilor de către femei și pot însoți prezența unui fibrom uterin, o tumoră benignă ușor de depistat la un control de rutină.
Roxana Gagiu
30 mart. 2018, 06:01
Fibromul uterin: ce soluţii există pentru a-l trata şi pentru a creşte şansele de obţinere a unei sarcini

„Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar și un consult ginecologic de rutină poate preciza localizarea acestuia și dacă este vorba despre o tumoră voluminoasă sau nu. Prin palparea tumorii fie în peretele uterului, fie în afara acestuia, medicul poate depista tipul de fibrom, volumul acestuia și poziționarea”, afirmă Ionela Anghelescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Până la această oră, cauzele apariției fibroamelor nu sunt complet cunoscute. Specialiștii le diagnostichează mai frecvent în rândul femeilor care au hipertensiune arterială sau al celor cu probleme tiroidiene. În plus, pot apărea mai frecvent la femeile ale căror mame sau bunici au avut fibroame. Deși este o tumoră benignă, iar riscul de transformare în cancer este foarte mic, fibromul poate împiedica instalarea unei sarcini și nașterea unui bebeluș sănătos.

„Fibroamele care afectează fertilitatea și reduc șansele de implantare sunt cele care se dezvoltă către cavitatea uterină. Dacă sunt dezvoltate complet în cavitatea uterină, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scăzând astfel șansele de fixare a sarcinii”, avertizează specialistul.

Pentru a crește șansele obținerii unei sarcini în cazul pacientelor diagnosticate cu o astfel de tumoră, medicii pot recomanda mai multe tipuri de tratament în funcție de mărimea și poziționarea fibroamelor uterine.

„Intervenția chirugicală de îndepartare a fibroamelor poate consta în laparoscopie – se adresează fibroamelor din peretele uterului și celor dezvoltate complet în afara uterului – sau histeroscopie, pentru fibroamele situate în cavitatea uterină. Pe lângă îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor uterine, există și opțiuni medicamentoase de tratament, precum și montarea unor dispozitive intrauterine (sterilete) cu eliberare lentă de progesteron”, descrie terapiile medicul Ionela Anghelescu, din cadrul echipei Gynera, care tratează anual sute de cazuri de infertilitate.

Embolizarea uterină sau întreruperea vascularizației către fibrom poate fi o opțiune de tratament, însă aceasta periclitează șansele obținerii unei sarcini.

„Embolizarea constă în introducerea unor particule speciale, la nivelul vasului care „hrănește” fibromul și astfel este întrerupt aportul de sange. Treptat, fibromul își va reduce volumul, într-un an putând ajunge la 30% din volumul inițial, rareori dispărând complet. Embolizarea este preferată de către pacientele care vor sa evite intervenția chirurgicală și care nu își mai doresc copii. Asta pentru că există riscul ca embolizarea să afecteze și vascularizația endometrului. Acesta devine atrofic, subțire, cu șanse reduse de implantare a unei sarcini”, completează dr. Ionela Anghelescu.

După tratamentul unui fibrom, o sarcină poate apărea imediat, pe cale naturală. În cazul intervențiilor ample, sarcina trebuie amânată 6 luni, până la refacerea uterului. Există și posibilitatea obținerii unei sarcini, fie pe cale naturală, fie prin fertilizare in vitro, chiar și fără îndepărtarea fibroamelor. Asta dacă tumorile benigne sunt de mici dimensiuni și nu dau simptome.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Unde vor fi peste 30 de grade pe 4 mai, ziua alegerilor? ANM a anunţat când se strică vremea
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici