Fibromul uterin, problema care afectează tinerele femei. Vezi care sunt primele simptome şi în ce constă tratamentul

Menstrele dureroase si grele, balonarea si constipatia sunt indicatori comuni ai femeilor care au fibrom uterin. Cu toate acestea, multe femei tinere ignora aceste simptome din cauza unei conceptii gresite conform carora fibroamele afecteaza doar femeile mai in varsta.
Roxana Gagiu
17 oct. 2016, 13:57
Fibromul uterin, problema care afectează tinerele femei. Vezi care sunt primele simptome şi în ce constă tratamentul

Fibromul este o tumora benigna care se localizeaza in uter si este compus din aceleasi fibre musculare netede ca peretele uterin, insa acestea sunt mult mai dense decat cele normale care au de obicei forma rotunda. Acest lucru este cauzat de variatiile la nivelul productiei de estrogen si progesteron, de aceea afectiunea apare foarte frecvent la varste fragede.

Doctorul Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, precizeaza care sunt cele mai intalnite simptome ale acestei afectiuni si modalitatile prin care se trateaza ele.

Semne care sa ingrijoreze femeile tinere

„Simptomele fibroamelor depind de localizarea efectiva a acestora. Daca am asemana uterul cu un avocado, coaja poate fi comparata cu invelisul uterului, pulpa de avocado poate fi comparata cu peretele uterului, iarsamburele de avocado poate fi comparat cu cavitatea uterului. Astfel fibromul se poate localiza la orice nivel al uterului si poate provoca diferite simptome”, afirma dr. Silviu Istoc.

Simptomele fibromului includ:

1. Sangerari abundente in timpul menstruatiei
2. Crampele inainte si dupa menstruatie
3. Constipatia
4. Urinarea frecventa
5. Cresterea dimensiunilor abdominale.

„Trebuie sa se realizeze o investigatie medicala pentru a determina daca o persoana are fibrom si care este pozitionarea acestuia. Simptomele pe care o pacienta le prezinta, nu pot fi decisive pentru diagnosticare, de aceea medicul trebuie sa faca un examen fizic si o ecografie inainte de a oferi un verdict final si un tratament”, spune dr. Silviu Istoc.

Tratamentul chirurgical laparoscopic, sansa pentru a deveni mamica

Tratamentul oferit de medicul specialist depinde de varsta pacientei, de dorintele viitoare de fertilitate, de numarul si dimensiunea fibroamelor si de simptomele prezente. Acesta se stabileste impreuna cu pacienta, iar medicul trebuie sa tina cont de situatia in care tanara doreste sa devina mamica dupa tratarea fibromului.

„In mod normal, in cazul femeilor la varste tinere, fertilitatea este o problema si aceste femei sunt dornice de a ramane insarcinate pe viitor. Ca urmare, pentru fibroame simptomatice mari, miomectomia este o solutie, care implica indepartarea fibroamelor printr-o incizie abdominala. Aceste fibroame pot fi eliminate laparoscopic sau robotic prin incizii mici in piele cu ajutorul mai multor porturi. Sansele de a ramane insarcinata sunt intotdeauna mai mari prin efectuarea interventiei laparoscopice decat prin operatia deschisa. In cazul celei din urma apar anumite aderente, niste cicatrici interne mai extinse care pot afecta trompeleuterine si pot cauza infertilitatea. Operatia este una dintre cele mai dificile interventii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales in cazurile in care dimensiunea fibromului este foarte mare”, explica Dr. Silviu Istoc.

Embolizarea arterelor uterine implica blocarea arterelor uterine, care sunt principala sursa de sange la nivelul uterului. Atunci cand se face acest lucru, fibroamele pot sa se reduca treptat in dimensiune. Aceasta implica utilizarea unor fragmente de polimer careblocheaza arterele, insa nu este recomandata femeilor care doresc sa raman insarcinate ulterior, deoarece exista o potentiala asociere cu avorturi spontane viitoare din cauza intreruperii in alimentarea cu sange a uterului.

„De-a lungul timpul am operat mai multe paciente cu fibroame uterine care ulterior au ramas insarcinate. In functie de dimensiunea fibromului, interventia poate dura pana la 3-4 ore, iar recuperarea a fost foarte rapida, in doar doua zile pacienta fiind externata. O alta poveste de succes se refera la o pacienta in varsta de 28 de ani careia i-a fost indepartat un fibrom de 20 cm, practic cat o minge de fotbal. Si in cazul ei salvarea uterului a fost o operatie dificila, dar de succes. Indepartarea laparoscopica a fibromului uterin face posibila o recuperarea foarte rapida, iar din punct de vedere psihologic, nu afecteaza in niciun fel increderea in sine a pacientei, datorita mentinerii posibilitatii de a avea copii”, adauga dr. Istoc.

Tratamentul non-chirurgical, solutia provizorie

In cazul in care fibroamele sunt mici, iar femeia nu are niciun simptom, este etapa in care punerea sub observatie a pacientei este cea mai importanta si realizarea interventieise aplica doar daca simptomele evolueaza. In perioada de observatiei, odata cu aparitia primelor simptome se pot prescrie medicamente speciale care sa reduca efectele negative.

„Exemplele includ pilula contraceptiva orala, injectarea contraceptiva, acidul tranexamic si acidul mefanamic, toate au diferite mecanisme de actiune. Cu toate acestea, actiunea globala este de a reduce fluxul de sange si a durerii asociate, care sunt cauzate de fibromul uterin. Aceste medicamentenu sunt asociate cu reducerea in dimensiuni a fibromului. In schimb, inhibitorii de gonadotropine pot fi folositi, ei fiind asociati cu reducerea in dimensiuni a fibromului, insa acest lucru are loc in urma inducerii unei stari de menopauza temporara, impreuna cu toate efectele nedorite ale acesteia. Ei nu sunt recomandati pentru a fi utilizati pentru mai mult de sase luni, fara utilizarea de estrogen suplimentar, fiind mai degrabautilizati ca metode temporare pana la interventia chirurgicala”, afirma dr. Silviu Istoc.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Președinte de secție de votare, ridicat de poliție pentru racolare de minori
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Amendă de 700 de euro pentru turiști, într-o destinație preferată de români. Reguli vestimentare stricte
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
E ȘTIREA momentului: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile