Fidesz avertizează SUA: Ungaria NU este GUANTANAMO

Partidul de guvernământ ungar Fidesz a respins luni acuzaţiile de corupţie aduse de SUA împotriva a şase oficiali guvernamentali, afirmând că Ungaria 'nu este Guantanamo', unde Washingtonul poate face acuzaţii fără dovezi, informează luni Reuters, citată de Agerpres.

10 nov. 2014, 20:37
Fidesz avertizează SUA: Ungaria NU este GUANTANAMO

‘Ungaria nu este Guantanamo’ unde Washingtonul poate face acuzaţii fără dovezi, a fost mesajul partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz către Statele Unite ale Americii care au interzis luna trecută intrarea pe teritoriul său a şase oficiali ungari, susţinând că aceştia au fost implicaţi sau au beneficiat de fapte de corupţie şi că Ungaria nu îşi respectă angajamentul pentru o democraţie transparentă.

Directoarea Autorităţii Fiscale Ungare Vida Ildiko a anunţat săptămâna trecută că se numără printre cei şase oficiali ungari acuzaţi de SUA pentru corupţie, însă a negat implicarea sa în astfel de fapte. Mai multe mii de persoane au manifestat duminică la Budapesta cerând demisia dnei Ildiko după ce aceasta a fost declarată indezirabilă în Statele Unite din motive de corupţie.

Antal Rogan, liderul grupului parlamentului Fidesz, a declarat că, din moment ce nu există nicio dovadă în niciunul dintre aceste cazuri, ‘trebuie să tragem concluzia că, de fapt, nu există astfel de chestiuni specifice’.

Ungaria nu este Guantanamo‘, a declarat el, adăugând că ‘nimeni nu poate fi acuzat aici fără dovezi‘. Circa 150 de cetăţeni străini consideraţi o ameninţare pentru securitatea SUA sunt reţinuţi de autorităţile americane la baza lor de la Guantanamo, mulţi dintre aceştia fără o acuzaţie formulată împotriva lor sau fără să fi beneficiat de un proces.

Antal Rogan a cerut de asemenea Washingtonului să trimită în Ungaria ‘un ambasador care să poată reprezenta interesele americane cu suficientă greutate.