Fiecare absolvent de liceu va primi câte 1500 de lei. CARE sunt condiţiile de acordare a primei de inserţie

Publicat: Marţi, 23 Ianuarie 2018 12:14 // Actualizat: Joi, 25 Ianuarie 2018 16:04 // Sursa: romaniatv.net

Din acest an, absolvenții înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă în termen de 60 de zile de la absolvire pot solicita prima de inserție în cuantum de 1.500 de lei.

Foto: botosaneanul.ro

Astfel, potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă1 în vigoare la data încadrării. Valoarea Indicatorului social de referință este de 500 de lei.

Citeşte şi Absolvenţii care îşi continuă studiile nu vor primi indemnizaţie de şomaj

Prima de inserţie se acordă în două tranşe, astfel:

a) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării;
b) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Persoanele care beneficiază de prima de inserţie au dreptul la menţinerea primei acordate şi în situaţia în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în condiţiile în care încadrarea în muncă la cel de-al doilea angajator se realizează în aceleaşi condiţii, respectiv cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Persoanele care nu au reuşit să se încadreze în muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, pot solicita indemnizație de șomaj dacă :

Citeşte şi Alocaţie copii 2018. Cine beneficiază de alocaţie. Cât este cuantumul în 2018

- în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti;

- la data solicitării dreptului, nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii;
- nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare;
- nu îndeplinesc condițiile de pensionare conform legii.

Indemnizația de șomaj pentru absolvenți este în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare și se acordă pe o perioadă de 6 luni.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 ian 16:44
Răspunde | Votează email 0 email
Ciprian
Bani online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: [email protected]
24 ian 15:33
Răspunde | Votează email 0 email
dracon
Lasa se le dea, sa aiba ,,muncitorii'' cu ce sa bea si ei o votca cu energizant si sa traga ceva pe nas sau sa fumeze ceva marfa !
24 ian 01:42
Răspunde | Votează email 0 email
cornel
Multumim PSD!!! Oare ce mai spun acun haterii rezistenti? In sfarsit avem un partid care incurajeaza MUNCA nu trandaveala!
1
EUR
4.7228
RON
17 Jun
noapte 18 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H