FIFA schimbă regula henţului. „Nu toate contactele între mâna unui jucător şi minge înseamnă infracţiune”

Decizia finală referitoare la henţ le va reveni arbitrilor, a indicat International Football Association Board (IFAB), instanţa ce supervizează regulile fotbalului.

24 nov. 2020, 17:24
FIFA schimbă regula henţului. „Nu toate contactele între mâna unui jucător şi minge înseamnă infracţiune”

La sfârşitul lunii octombrie, UEFA i-a cerut preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, să modifice din nou regula henţului pentru le oferi mai multă flexibilitate arbitrilor şi a face ca jucătorii să nu fie pedepsiţi pe nedrept. Într-o scrisoare către Infantino, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a cerut ca la următoarea reuniune a IFAB să fie luată în calcul posibilitatea de a le permite din nou arbitrilor să stabilească dacă un jucător a lovit sau nu intenţionat mingea cu mâna.

Luni, FIFA a indicat că, reunite într-o videoconferinţă condusă de directorul IFAB şi al Federaţiei galeze de fotbal, cele două grupuri consultative ale IFAB au discutat şi despre regula henţului.

Citeşte şi Euro Under-21: România, în a treia urnă valorică

În ce priveşte regula henţului, a cărei interpretare nu este nici acum omogenă deşi a fost reformulată în Legile Jocului 2019-20, cele două grupuri consultative s-au declarat în favoarea aducerii unor precizări suplimentare. S-a reiterat că decizia finală revine arbitrului şi că nu toate contactele între mâna sau braţul unui jucător şi minge înseamnă o infracţiune. În ce priveşte interpretarea conceptului de ‘mărire artificială a suprafeţei corpului’, arbitrii trebuie să judece poziţia mâinii sau a braţului în legătură cu mişcarea jucătorului în timpul fazei respective„, a precizat site-ul FIFA.

În scrisoarea trimisă lui Infantino pe 27 octombrie, Ceferin a afirmat: „Spiritul jocului trebuie păstrat tot timpul. Eu cred că revenirea la textul precedent, poate revăzut şi completat cu o dispoziţie ce nu ar permite marcarea golurilor cu mâna sau braţul, este o opţiune de luat în considerare (…) Utilizarea VAR în numeroase competiţii a exacerbat pur şi simplu problema şi împinge arbitrii şi presa să analizeze la sânge fiecare fază, cu efecte paranoice şi rezultate controversate„.