Fiica lui Alexander Dugin, „Rasputinul lui Putin”, a murit într-un atac cu maşină-capcană care îl viza pe ghidul spiritual al liderului de la Kremlin VIDEO

Fiica lui Alexander Dugin, considerat "Rasputinul lui Putin", a murit după ce maşina în care se afla a explodat. Ruşii susţin că ţinta era tatăl ei.

21 aug. 2022, 08:15

UPDATE: Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminica aceasta că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksander Dughin, transmite EFE.

„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

Podoliak a apreciat în schimb că Rusia a început „să se dezintegreze intern” (sic) şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere.

Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte „presiunea informaţională” asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a susţinut el.

„Ghidul spiritual” al lui Vladimir Putin, Alexander Dugin, a scăpat de un atac cu maşină-capcană, atentat în care însă şi-a pierdut viaţa fiica sa, Daria, informează The Sun, citând presa rusă.

Zelenski, dezvăluire şocantă Washington Post: CIA l-a informat de invazia Rusiei, dar a decis să ţină totul secret
Filosoful şi naţionalistul rus  – despre care se spune că este un arhitect al războiului din Ucraina şi este supranumit „Rasputinul lui Putin” – a schimbat maşinile cu fiica sa în ultimul moment sâmbătă seara.

El şi fiica lui au fost oaspeţi de onoare la festivalul familiei tradiţionale de la Zaharovo şi plănuiseră să plece împreună, potrivit violonistului Peter Lundstrem. Dar Dugin a sărit într-un alt vehicul şi, fără să ştie, a ocolit tentativa de asasinat, potrivit rapoartelor. Câteva minute mai târziu, filosoful de extremă-dreapta a fost fotografiat ţinându-şi mâinile în cap îngrozit, în timp ce se uita la urmările exploziei.

Daria a murit pe loc, după ce autoturismul Toyota Land Cruiser Prado în care se afla a explodat.

Ucraina a atacat flota Rusiei din Marea Neagră cu o dronă VIDEO
Ea devenise o personalitate publică de sine stătătoare ca „analist politic” şi editorialist al publicaţiei pro-Putin United World International. Cu câteva ore înainte de moartea ei, Daria fusese fotografiată la evenimentul de la Zaharovo  alături de tatăl ei, filozoful cunoscut sub numele de „Creierul lui Putin”.

Presa locală a etichetat rapid explozia drept o tentativă de asasinat asupra autorului rus, iar Denis Puşilin, liderul autodeclaratei Republici Populare Doneţk, a susţinut că Dugin a fost ţinta vizată

Daria a fost plasată pe lista sancţiunilor de Regatul Unit şi SUA în aprilie pentru că a condus o „platformă pentru ultranaţionaliştii ruşi de a răspândi dezinformare şi propagandă”. În martie, a apărut într-un interviu pentru YouTuber-ul rus Nikolai Rosov, în care a calificat Occidentul şi Europa drept „rasişti totalitari, colonialişti şi nazişti”. Ea a susţinut ferm invazia Ucrainei, cerând „unitate absolută” în ţara ei, adăugând: „Nu sunt permise [alte] voci”.

Celebrul ei tată nu are niciun rol oficial în guvern, dar se spune că este un prieten apropiat şi un consilier extrem de influent al preşedintelui rus. El a co-fondat Partidul Naţional Bolşevic în 1993, înainte de a deveni o figură fascistă proeminentă şi susţinător al lui Putin. El a cerut de multă vreme o invazie a Ucrainei şi crede că Moscova are dreptul de a conduce toată Europa şi Asia. Scrierile sale – care au fost lecturi obligatorii pentru soldaţii ruşi – proclamă o viziune paranoică asupra lumii care promovează ideea ca Moscova să controleze totul „de la Vladivostok la Dublin”.

Dugin este faimos pentru cartea sa din 1997 Foundations of Geopolitics, care prezintă ideologia sa ultranaţionalistă şi neo-fascistă a eurasianismului. De asemenea, a venit cu noţiunea extremistă de „nouă Rusie” – despre care se spune că l-a inspirat pe Putin să anexeze Crimeea în 2014.