Fiii jurnalistei asasinate în Malta cer demisia premierului Joseph Muscat

Cei trei fii ai jurnalistei anticorupție malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată luni în apropierea locuinței sale, au cerut joi demisia premierului Maltei, Joseph Muscat, pentru 'eșec în susținerea libertăților fundamentale.

19 oct. 2017, 11:10

Într-o postare pe Facebook, Matthew, Andrew și Paul Caruana Galizia au afirmat că Joseph Muscat trebuie să dea dovadă de responsabilitate politică și să demisioneze.

”Demisionați pentru că asistați la nașterea unei societăți dominate de teamă, neîncredere, crimă și corupție! Demisionați pentru că ați făcut eforturi pentru a ne distruge financiar mama și a o dezumaniza într-un mod atât de brutal și eficient încât nu se mai simțea în siguranță când mergea pe stradă!”, au scris fiii jurnalistei malteze asasinate luni la câțiva metri de locuința sa, cu o bombă plasată sub mașina personală, potrivit Agerpres.

Mesajul a fost postat pe pagina de Facebook a lui Matthew Caruana Galizia și semnat de cei trei fii ai jurnalistei. Aceștia au mai solicitat înlocuirea șefului poliției și a procurorului general din Malta.

Citeşte şi Premierul maltez a promis că o va răzbuna pe jurnalista anticorupţie asasinată. Fiul ei îl acuză că a fost „complice” la crimă

Potrivit dpa, bomba folosită în asasinatul de luni conținea în special Semtex, un explozibil plastic extrem de puternic, iar deflagrația ar fi fost declanșată cu ajutorul unui telefon mobil. Sub automobilul jurnalistei a fost plasat circa jumătate de kilogram de Semtex — aceeași cantitate cu cea folosită în atentatul de la Lockerbie (Scoția), din 1988, contra unui avion al companiei aeriene americane PanAm.

Premierul maltez Jospeh Muscat a devenit ținta criticilor după ce jurnalista Daphne Caruana Galizia a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul ‘Panama Papers’, Egrant Inc., este deținută de soția premierului, Michelle Muscat. Potrivit ziaristei, soția premierului maltez ar fi primit bani de la una dintre fiicele președintelui azer Ilham Aliyev, prin intermediul unei companii înființate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului ‘Panama Papers’, potrivit Agerpres.

În aprilie anul trecut, guvernul condus de Joseph Muscat a reușit să supraviețuiască unei moțiuni de cenzură depuse de opoziție, în urma altor dezvăluiri legate de scandalul ‘Panama Papers’, implicându-l pe ministrul energiei.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Potrivit Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore au fost implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.