Filmele româneşti, apreciate mai mult de străini decât de români

Filmele de artă româneşti se bucură de respectul întregii lumi, însă lipsa lor de popularitate în rândul publicului autohton le ameninţă existenţa, notează The Guardian, într-un articol ocazionat de difuzarea pe ecranele britanice a filmului lui Cristian Mungiu "După Dealuri".
Iulian Tudor
13 mart. 2013, 13:23
Filmele româneşti, apreciate mai mult de străini decât de români

Potrivit britanicilor, noul val românesc poate fi caracterizat drept estetic riguros, serios, dar alimentat de simţ caustic al umorului, ale cărui adevăruri sunt extrase din ţesătura sordidă a vieţii de zi cu zi, adesea învelită în reziduurile celor 42 de ani de comunism, scrie Agerpres.

Şi totuşi, acest val a fost complet deconectat de publicul român, remarcă The Guardian, menţionând câteva cazuri în care sumele încasate la box-office de către filme româneşti recunoscute internaţional au fost dezastruoase. Unul dintre aceste exemple este ultimul film al lui Cristi Puiu, „Aurora”, cu încasări de doar 6.942 de dolari în România şi a 96-a poziţie în topul celor mai populare filme din această ţară în 2011.

Comparativ cu publicul din alte ţări est-europene, românii nu au fost cu siguranţă interesaţi de producţia locală de filme, cu o cotă de piaţă de 2,5% în 2010.

Publicul de la festivaluri şi împătimiţii de film de artă din toată lumea s-au minunat de calitatea noului val românesc, însă este uşor de văzut că lipsa de interes din partea celor ale căror vieţi erau puse sub lupă au făcut ca întrebările presante puse de filmele noului val să răsune în gol.

Potrivit The Guardian, noul val al cinematografiei româneşti a încetinit considerabil de la apariţia sa, la mijlocul anilor ’90, iar lipsa de recunoaştere locală ar putea fi unul dintre motive, în condiţiile în care orice mişcare artistică are nevoie de sprijin la nivel local.

Se pare însă că publicul pare să se fi mutat într-o altă direcţie, în condiţiile în care a existat o uşoară creştere, anul trecut, a încasărilor la box-office pentru filme autohtone – însă pentru filme comerciale mai convenţionale, cum ar fi „Minte-mă frumos” sau „Bună! Ce faci?”.

Însă nimănui nu îi pasă de aceste filme în străinătate, subliniază publicaţia britanică. Industria de filme comerciale din România poate ajuta la rezolvarea problemei de infrastructură, dar numai filmele de artă pot atrage respectul. Ruptura dintre noul val românesc şi publicul său autohton ar putea afecta profilul global al acestei industrii, dacă această mişcare va dispărea.

Din păcate, subliniază The Guardian, priorităţile guvernului român par a fi în altă parte: anul trecut, autorităţile au tăiat finanţarea instituţiei responsabile pentru promovarea filmelor româneşti în străinătate (care a trebuit să recurgă la ajutorul companiei Kickstarter pentru a finanţa festivalul de anul trecut al filmului românesc de la la New York).

Ar fi o ruşine, conchide The Guardian, dacă publicul – de acasă şi din străinătate – nu ar descoperi cât de multă personalitate are acest noul val al cinematografiei româneşti.

Citeşte şi Nominalizările pentru Oscarurile româneşti. 61 de filme au fost selectate pentru Premiile Gopo

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Localitatea de lângă București unde e bătaie pe case și terenuri. Prețurile sunt încă mici, există școli, magazine mari și traiul e de 4 ori mai ieftin decât în Capitală. Vecinii sunt și ei prietenoși, e plin de tineri, copii și pensionari relaxați
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Albă ca Zăpada, prăjitura copilăriei. Ingredientul care schimbă gustul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești