Mihai Şora, după excluderea principelui Nicolae: Nu construiţi scenarii pe seama Regelui şi a anturajului său

Filosoful Mihai Şora, fost ministru al Învăţământului în primul guvern de după Revoluţie, a comentat, pe Facebook, excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale. Mai precis, acesta reacţionează la scenariile vehiculate după decizia Regelui Mihai şi spuen că decizia "unui om trecut de nouăzeci de ani" nu trebuie considerată una "iresponsabilă".

13 aug. 2015, 10:09
Mihai Şora, după excluderea principelui Nicolae: Nu construiţi scenarii pe seama Regelui şi a anturajului său

Filosoful de 98 de ani consideră că jurnaliştii se grăbesc să atribuie „intenţii machiavelice” anturajului Regelui Mihai. Totodată, Mihai Şora precizează că el însuşi cunoaşte „starea de nonagenar” însă acest lucru nu înseamnă că senectutea „este în mod necesar și indiscutabil semnul alienării”.

Citeşte şi: Misterul excluderii Principelui Nicolae. Fostul consilier Mihnea Constantinescu, prezent la luarea deciziei

„Cunosc eu însumi «starea» de nonagenar, cu toate consecințele ei lumești, încât îmi pot îngădui să le dau un sfat jurnaliștilor noștri grăbiți cu etichetarea, dar repetenți la etichetă, la minima decență pe care o impune istoria Familiei Regale:

 Nu construiți scenarii pe seama Majestății Sale Regelui Mihai I, nu atribuiți intenții machiavelice «anturajului» Său.

De multe ori, motivațiile cele mai simple, mai naturale și mai curate sunt și cel mai greu de priceput sau de interiorizat. – Mai cu seamă într-o societate infirmă și văduvită de repere, cum deseori ni se înfățișează societatea românească.

Nu vă pripiți să comentați decizia unui om trecut de nouăzeci de ani drept o decizie iresponsabilă sau «influențată» de cadrul familial. Senectutea nu este în mod necesar și indiscutabil semnul alienării; colții smintelii sunt bine înfipți în junele creiere încinse de intrigi, dihonii și alte sporovăieli periferice”, a scris filosoful Mihai Şora pe Facebook.

Regele Mihai a decis să-l excludă pe nepotul său, principele Nicolae, din linia de succesiune la tron, pe 1 august, în cadrul unei întâlniri la reşedinta din Elveţia, la care au participat membrii Consiliului Regal, Ioan Luca Vlad, Mihnea Constantinescu, principele Radu Duda, în absenţa lui Nicolae.