Finanţarea lui Sepsi de către guvernul Ungariei, în atenţia parlamentului. Un deputat a cerut o investitaţie, ce răspuns a dat ANAF

Deputatul PNL de Alba, Florin Claudiu Roman, le-a cerut oficial Ministerului Finanţelor şi ANAF-ului, să investigheze dacă banii pe care guvernul Ungariei îi oferă echipelor de fotbal Sepsi Sf. Gheorghe şi Csikszereda respectă legislaţia României.

14 ian. 2019, 14:14
Finanţarea lui Sepsi de către guvernul Ungariei, în atenţia parlamentului. Un deputat a cerut o investitaţie, ce răspuns a dat ANAF

Deputatul Florin Claudiu Roman a făcut o solicitare oficială dorind să afle dacă susţinerea pe care Budapesta o oferă respectă legislaţia de pe teritoriul României.

El le-a cerut răspunsul şefului ANAF şi ministrului Finanţelor să răspundă la două întrebări:

1. În ce fel ajutorul financiar acordat de către Guvernul de la Budapesta pentru cele două cluburi respectă prevederile legislației din România cu privire la finanțarea cluburilor respective?

2. Vă solicit să precizați dacă, în ultimii trei ani, Agenția Națională de Administrare Fiscală a întreprins verificări la cele două cluburi sportive şi, dacă răspunsul este pozitiv, care au fost rezultatele acestor controale?

Potrivit Gazetei Sporturilor, la scurt timp după ce deputatul de Alba a avut solicitarea respectivă, Ministerul Finanţelor şi ANAF au răspuns, tot printr-o adresă oficială, în care anunţă că nu au făcut niciun fel de control asupra finanţării celor două grupări: „Referitor la cele două cluburi sportive Csikszereda Miercurea Ciuc și Sepsi Sf. Gheorghe, precizăm că din analiza informațiilor disponibile, până în prezent, Direcția Generală Antifraudă Fiscală nu a efectuat acțiuni de control care să vizeze aceste cluburi sportive. Precizăm că vor fi efectuate analize de risc, iar în cazul în care reiese necesitatea inițierii unor controale antifraudă, acestea vor fi efectuate și valorificate potrivit competențelor legale„.

Potrivit sursei citate, adresa prin care ANAF i-a oferit un răspuns deputatului Florin Roman a fost semnată de secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Attila Gyorgy. Acesta e reprezentant al UDMR şi a fost numit în această funcţie încă din 2014, printr-un ordin al lui Victor Ponta, care era prim-ministru la acel moment. Gyorgy a fost prodecan la Facultatea de Finanţe-Bănci din Academia de Studii Economice.

6,4 milioane de euro a fost suma cu care Guvernul maghiar a finanţat cele două cluburi, Sepsi şi Csikszereda, din momentul în care a fost semnat decretul, anul 2016.