Finlanda a început ridicarea ”Cortinei de fier” cu Rusia. Gardul se va întinde pe o distanță de 200 km

Finlanda a început marți să își ridice ”Cortina de fier” la granița cu Rusa. Gardul metalic va avea o lungime de 200 de kilometri și va costa aproximativ 380 milioane de euro.

28 feb. 2023, 23:46
Finlanda a început ridicarea ”Cortinei de fier” cu Rusia. Gardul se va întinde pe o distanță de 200 km
Finlanda a început ridicarea ”Cortinei de fier” cu Rusia

Finlanda a început ridicarea ”Cortinei de fier” cu Rusia. Autoritățile de la Helsinki au decis anul trecut, în urma invaziei lui Putin din Ucraina să ridice un gard metalic la granița cu Rusia.

Citește și NATO ameninţă Rusia cu represalii dacă Putin va ataca Suedia sau Finlanda

Finlanda a început ridicarea ”Cortinei de fier” cu Rusia

Paza de Frontieră a anunțat marți că autoritățile finlandeze au început construcția acestui gard prin lucrările la un proiect pilot de 3 km în apropierea oraşului Imatra, în sud-estul ţării.

Acest șantier  a fost lansat ‘cu tăieri de pădure şi vor continua pentru a permite construirea unei şosele şi instalarea unui gard’, au transmis reprezentanții Pazei de Frontieră într-un comunicat de presă.

Între 2023 şi 2025, autoritățile finlandeze vor să construiască în sud-estul ţării încă 70 km de gard.

Finlanda are o graniţă cu Rusia ce se întinde pe 1.340 km. În dreptul acesteia guvernul de la Helsinki vrea să ridice 200 km de garduri metalice, un proiect vast care a fost estimat la 380 milioane de euro.

Gardul va avea o înălțime de 3 metri, iar barele metalice vor fi acoperite cu sârmă ghimpată. În locurile considerate sensibile acestea  vor fi dotate cu camere de termoviziune, stâlpi de iluminat şi difuzoare.

Autoritățile au anunțat marți că ultima fază a proiectului urmează să se încheie în 2026.

După ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în Rusia, majoritatea bărbaților au fugit mâncând pământul de teama că vor fi trimiși în Ucraina la război. Majoritatea au luat cu asalt granița cu Finlanda, iar acest lucru le-a determinat pe autoritățile finlandeze să ia măsuri.

De teama ca Rusia să nu folosească migranţii pentru a exercita o presiune politică, Finlanda, a modificat în iulie 2022 legea pazei de frontieră pentru a facilita construirea de bariere mai solide.

În aceste momente, frontierele finlandeze sunt securizate cu bariere uşoare din lemn, care au fost concepute pentru a împiedica accesul animalelor dintr-o parte în alta.

De asemenea, Estonia, Letonia şi Polonia au sporit la rândul lor sau au în plan să crească securitatea la frontierele cu Rusia.

Citește și Ministerul Sănătăţii din Finlanda le-a cerut tinerilor să-şi cumpere pastile de iod, în eventualitatea unui atac nuclear. În câteva ore farmaciile au rămas fără stocuri