Finlanda ia o decizie istorică. Țara livrează arme și muniție pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia

Finlanda, ţară care nu face parte din NATO, dar membră a Uniunii Europene, a anunţat luni că a luat decizia 'istorică' de a trimite arme şi muniţii Ucrainei

28 feb. 2022, 19:30
Finlanda ia o decizie istorică. Țara livrează arme și muniție pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia

Finlanda ia o decizie istorică. Decizia vine ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, informează AFP şi Reuters. ‘Finlanda va furniza asistenţă militară Ucrainei. Este o decizie istorică pentru Finlanda’, a declarat şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.

Finlanda ia o decizie istorică. Țara livrează arme și muniție pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia

Transportul va include 2.500 puşti de asalt, 150.000 gloanţe, 1.500 lansatoare de rachete şi 70.000 pachete de alimente, a precizat ministrul apărării, Antti Kaikkonen.

Potrivit unui sondaj comandat de postul public YLE, preluat luni de Reuters, pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO.

Din cei 1.382 respondenţi, 53% au spus că Finlanda ar trebui să se alăture NATO, 28% s-au declarat împotrivă, iar 19% au fost indecişi.

Sondajul are o marjă de eroare de +/-2,5 puncte procentuale şi a fost lansat la 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, precizează YLE.

Rezultatele arată o schimbare rapidă în atitudini, având în vedere că, acum doi ani, numai 20% dintre respondenţi erau în favoarea intrării în NATO, potrivit unui sondaj comandat de cotidianul Helsingin Sanomat, însă acest procent crescuse la 43% în urmă cu mai puţin de două săptămâni.

Occidentul a intensificat în ultimele zile furnizarea de arme către Ucraina, pentru a ajuta statul ucrainean să se apere împotriva invaziei Rusiei, pe care conducerea de la Kremlin o numeşte „operaţiune militară specială” menită să protejeze civilii.

Citește și: Războiul din Ucraina atacă portofelul ruşilor: Rubla s-a prăbuşit luni cu aproape 30%, atingând un minim istoric faţă de dolarul american
Gestul occidentalilor este critiat dur de Rusia. Oficlialii de la Kremlin au acuzat, luni, Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”, acest lucru demonstrând, astfel, că Rusia a procedat corect în eforturile de a demilitariza statul vecinul, relatează Reuters, citat de news.ro.

Citește și: Bilanţ sumbru printre civilii din Harkov, în urma bombardamentelor de luni. Sunt cel puţin 11 morţi şi peste 40 de răniţi