Firea: Cerem BEC să adopte să adopte o atitudine curajoasă în chestiunea secţiilor de vot din străinătate

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, luni seara, că este nevoie de o hotărâre a Biroului Electoral Central care să prevadă explicit că pot fi înfiinţate noi secţii de votare în străinătate între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, pentru a evita situaţia în care rezultatul alegerilor să fie contestat în urma unei decizii unilaterale a Ministerului Afacerilor Externe privind suplimentarea secţiilor.

10 nov. 2014, 17:24
Firea: Cerem BEC să adopte să adopte o atitudine curajoasă în chestiunea secţiilor de vot din străinătate

Gabriela Firea susţine că este insuficient comunicatul de vineri al Biroului Electoral Central pe acest subiect. „BEC a amânat o săptămână luarea unei decizii, să dea un semnal pentru a se putea înfiinţa mai multe secţii de votare în străinătate. Este nevoie de o decizie a BEC care să spună cu subiect şi predicat că pot fi înfiinţate noi secţii de votare. Tandemul Băsescu-Johannis şi-ar fi dorit ca Ministerul Afacerilor Externe să decidă de unul singur înfiinţarea de noi secţii de votare, ceea ce ar fi fost ilegal. Dacă domnul Johannis pierde alegerile, ar fi contestat rezultatul votului spunând că în diaspora au fost înfiinţate noi secţii de votare prin decizia MAE, fapt ce ar fi fost ilegal. Dacă MAE ar fi căzut în această capcană, procesul de vot ar fi fost declarat ilegal. Se doreşte prelungirea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu. De asemenea, instigarea românilor să iasă în stradă şi haos în ţară„, a declarat Firea.

„Cerem BEC să respecte legea şi să adopte o atitudine curajoasă. Deja este foarte târziu şi peste câteva zile vom merge cu toţi la vot în turul II. BEC trebuie să dea urgent o hotărâre care să permită Guvernului înfiinţarea de noi secţii de votare în diaspora (…) Nădăjduim ca măcar acum, când au văzut ce responsabilitate au în faţa populaţiei şi avem un nou ministru de Externe, să ia o atitudine curajoasă, legală şi să nu se mai lase timoraţi de nimeni”, a spus purtătoarea de cuvânt a PSD

Ea susţine că preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare preşedintelui Biroului Electoral Central prin care îi solicită, sub motivul că şeful statului este garantul respectării Constituţiei, „să dispună măsurile necesare pentru exercitarea dreptului de vot pentru toţi românii din străinătate”. „Îi cerem lui Traian Băsescu să renunţa la presiunile asupra justiţiei pentru că aceste lucruri fac foarte mult rău ţării”, a mai spus Firea.