Firea vrea să dea 3,5 milioane euro la Catedrala Neamului. Patriarhul a mai cerut câte 2 mil. euro şi de la fiecare sector

Patriarhia Română a cerut primăriilor de sector din Capitală să contribuie fiecare cu câte 10 milioane lei (aprox. 2,2 milioane euro) pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. După ce a fost refuzat sistematic din cauza sumei prea mari în comparaţie cu bugetele locale, patriarhul Daniel a cerut şi sprijinul primarului general Gabriela Firea e a propus un proiect de Hotărâre de Consiliu General pentru alocarea sumei de 15 milioane de lei (aprox. 3,5 milioane euro) pentru Catedrala Neamului. De altfel, în mandatul lui Sorin Oprescu, Primăria Capitalei a mai dat aproape 5 milioane de euro pentru construcţia lăcaşului de cult din Dealul Arsenalului. 

08 aug. 2016, 09:56
Firea vrea să dea 3,5 milioane euro la Catedrala Neamului. Patriarhul a mai cerut câte 2 mil. euro şi de la fiecare sector

Patriarhia Română şi-a propus ca, până la sfârşitul acestui an, să finalizeze Catedrala Mântuirii Neamului până la cota +45 metri, adică până la înălţimea unui bloc de 15 etaje. Pentru a putea continua lucrările, patriarhul Daniel a cerut ajutorul primăriilor de sector din Capitală, inclusiv Primăriei Municipiului Bucureşti.

Administraţiile locale au refuzat însă până acum să dea fiecare câte 10 milioane de lei (2,2 milioane euro) spunând că suma este mult prea mare în comparaţie cu bugetele locale. Cel mai vehement a fost, de departe, edilul Sectorului 6, Gabriel Mutu care a precizat că din aceşti bani ar putea construi 3 grădiniţe pentru copii. 

„Noi avem un buget care abia ne permite să ne gospodărim, abia avem bani să ne facem treburile în sector. N-am bani pentru aşa ceva. Înţeleg, construcţia Catedralei trebuie să continue, dar n-am bani de dat. Cu aceşti bani fac trei grădiniţe”, a spus Gabriel Mutu. 

„Cred că le dau ceva, dar să vedem cât. Nu, 10 milioane nu le dau sigur, că nu am de unde să le dau 10. Deşi se construieşte la mine în Sector, nu am cum să le dau atât. Sper să le pot da două milioane”, a spus şi primarul Sectorului 5, Daniel Florea, aceeaşi sumă fiind vehiculată şi de Clotilde Armand, consilier local în Sectorul 1.

Clotilde Armand cere alocarea a doar 2 milioane de lei pentru Catedrală şi organizarea de dezbateri cu cetăţenii

Firea vrea să dea 15 milioane lei pentru Catedrala Neamului

Patriarhul Daniel a cerut acum ajutorul şi Primăriei Capitalei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Neamului. Astfel, primarul general Gabriela Firea vrea să dea 15 milioane de lei (3,5 milioane euro), suma fiind supusă votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa de joi. 

„Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic solicită includerea în bugetul instituţiei la venituri şi la cheltuieli a sumei de 4.000 lei din plăţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent. Prin scrisoarea înregistrată la cabinet primar, instituţia ne comunică aprobarea primarului general pentru suplimentarea bugetului cu suma de 4,5 milioane lei de la bugetul local, sprijin financiar pentru mănăstirea Antim. Direcţia Cultură, Sport, Turism ne comunică acordul primarului general pentru suplimentarea cu 15 milioane lei a sprijinului pe anul 2016 de acordat Patriarhiei Române în vederea continuării lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului (în bugetul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic la data prezentei pentru Patriarhia Română este aprobată suma de 2 milioane lei sprijin continuare lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului”, se menţionează în raportul de spercialitate care însoţeşte proiectul HCGMB ce va fi supus votului consilierilor generali la şedinţa din 11 august 2016. 

De altfel, fostul edil Sorin Oprescu a dat şi el constant bani din bugetul PMB pentru Catedrala Neamului, cel puţin 5 milioane de euro, potrivit calculelor RomaniaTV.net

Catedrala Neamului a depăşit înălţimea unui bloc de 12 etaje. Cât se va mai construi până la sfârşitul anului. FOTO

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România ce va fi vizibil din orice punct al Capitalei, a depăşit după aproape trei ani de lucrări, de când a ajuns la cota zero, înălţimea unui bloc de 12 etaje. Construcţia Catedralei Neamului a fost ridicată deja până la 36 de metri deasupra solului, la care se adaugă 22 de metri în subteran. Amănunte, aici. 

DE CE a fost ales Dealul Arsenalului pentru construcţia Catedralei Neamului. Compromisul făcut de Patriarhia Română

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, care va fi vizibil din orice punct al Capitalei, se află în prezent în construcţie în Dealul Arsenalului, în spatele Casei Poporului. Puţini sunt cei care ştiu însă că, de-a lungul timpului, au fost propuse alte trei amplasamente, respectv Piaţa Unirii în 1999, Piaţa Alba-Iulia în 2001 şi Parcul Carol în 2004, care au fost refuzate. DETALII, AICI.