Firma care a distribuit lapte stricat în şcolile din Arad a fost amendată

Firma care a distribuit lapte stricat în şcolile din Arad, câteva zile la rând, autorităţile luând ulterior decizia de a retrage peste 32.000 de cutii cu lapte din două loturi, a fost amendată cu 10.000 de lei miercuri, cercetările continuând şi la producător.

30 oct. 2013, 11:32
Firma care a distribuit lapte stricat în şcolile din Arad a fost amendată

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Arad, Gheorghe Iancu, a declarat, pentru Mediafax, că miercuri dimineaţă au sosit rezultatele la analizele făcute pe primul lot retras din şcoli, rezultând că laptele era stricat.

„Laptele avea un miros nespecific, aciditate prea mare şi culoare nespecifică. Cu alte cuvinte, era stricat”, a declarat Iancu.

Potrivit sursei citate, rezultatele pentru probele prelevate din al doilea lot retras de la consum sunt aşteptate peste câteva zile.

În urma rezultatelor, CJPC Arad a aplicat distribuitorului amenda maximă prevăzută de lege în astfel de cazuri, respectiv 10.000 de lei, care poate fi constestată.

„Amenda prevăzută este cuprinsă între 1.000 şi 10.000 de lei, dar s-a mers pe amenda maximă. Cercetările continuă la producătorul laptelui, care este din Timiş, urmând să fie şi acesta sancţionat”, a adăugat Iancu.

Autorităţile suspectează că laptele a fost păstrat în condiţii necorespunzătoare fie în depozitele producătorului, fie ale distribuitorului, pentru că, potrivit inscripţiilor de pe ambalaje, se afla în termenul de valabilitate.

Reprezentanţii mai multor şcoli din Arad au reclamat, în ultimele două săptămâni, că elevii au primit în unele zile lapte stricat, cu un gust amar, astfel că autorităţile au impus retragerea a peste 32.000 de cutii din două loturi, urmând să fie făcute verificări la producătorul din Timiş.

Profesori din cinci şcoli din municipiul Arad au declarat, marţi, pentru Mediafax, că în ultimele două săptămâni o parte din laptele primit de către elevi prin programul „Lapte şi corn” nu era comestibil, având un gust puternic amar.

În Arad, firma care a câştigat licitaţia pentru distribuirea laptelui este Zad Tiara, din municipiu. Administratorul firmei, Dana Blaga, a precizat că laptele este produs de o altă firmă, SC Simultan SRL, din Timiş.

„Nu ştim ce este în neregulă cu acest lapte, care are un gust foarte amar, pentru că producătorul este o altă firmă, noi fiind doar distribuitorul. Au fost probleme doar cu o parte din cantitatea distribuită. Aşteptăm rezultatele analizelor pentru a ne lămuri”, declara sursa citată.

În judeţul Arad sunt distribuite zilnic în şcoli aproximativ 44.000 de cutii de lapte.

Distribuirea laptelui în şcolile din Arad a început cu o întârziere de aproape trei săptămâni, elevii arădeni beneficiind de această gustare abia din 10 octombrie, din cauza procedurilor de licitare întârziate. Contractul a fost câştigat de firma Zad Tiara SRL Arad, valoarea acestuia fiind de 4,3 milioane de lei fără TVA.