Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea drept de deducere timp de 7 ani

Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea posibilitatea să deducă timp de şapte ani sumele care nu au putut fi scăzute din impozitul pe profit, spre deosebire de sistemul actal, în care sumele care nu sunt deduse în anul respectiv nu mai pot fi reportate pe anii următori.

07 nov. 2013, 10:22
Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea drept de deducere timp de 7 ani

Modificarea va fi operată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă şi aplicată începând cu anul viitor.

Conform legislaiei actuale, contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, precum şi cei care acordă burse private scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă a 3 la mie din cifra de afaceri şi 20% din impozitul pe profit datorat. În cazurile în care sumele aferente sponsorizării/mecenatului nu sunt scăzute în totalitate din impozitul pe profit în anul efectuării operaţiunii, acestea nu mai pot fi însă scăzute din impozitul pe profit al anilor fiscali următori.

Guvernul va introduce însă o nouă regulă conform căreia sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit se reportează în următorii 7 ani consecutivi.

Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, se arată în proiectul de ordonanţă, potrivit Mediafax.

Guvernul arată că, prin instituirea acestui mecanism, se acordă dreptul de deducere, din impozitul de profit, pentru sumele aferente sponsorizării şi în cazul contribuabililor care înregistrează pierdere fiscală în anul efectuării sponsorizării.