FISCUL vrea să primească zilnic de la bănci DATE despre situaţia financiară a contribuabililor

Agentia Nationala de Administrare Fiscala ar putea primi zilnic de la banci informatii despre operatiunile cu numerar, in lei sau in valuta, mai mari de 5.000 de euro, efectuate de contribuabili, se mentioneaza in Noul Cod de procedura fiscala, aflat in dezbatere publica.
Filip Stan
12 mart. 2015, 11:20
FISCUL vrea să primească zilnic de la bănci DATE despre situaţia financiară a contribuabililor

Daca proiectul de lege va fi aprobat, atunci bancile vor fi obligate sa raporteze aceste informatii catre Fisc. Guvernantii au mai incercat la finele anului trecut sa introduca o masura asemanatoare. Mai exact, ei au propus in decembrie 2014 ca bancile sa fie obligate sa comunice lunar Fiscului toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, insa masura nu a fost aprobata, notează avocatnet.ro.

Comunicarea dintre institutiile de credit si ANAF ar putea fi reglementata mai strict, dupa cum se arata in proiectul de lege privind Noul Cod de procedura fiscala, aflat in dezbatere publica. Astfel, bancile vor avea noi obligatii in ceea ce priveste informatiile pe care le furnizeaza organelor fiscale.

Concret, institutiile de credit ar putea fi obligate sa transmita zilnic Fiscului operatiunile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 de euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele, se mentioneaza in proiectul de lege.

Prin „operatiuni ce par a avea o legatura intre ele” se intelege operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgand dintr-un singur contract sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 5.000 de euro ori echivalentul in lei, atunci cand acestea sunt efectuate in cursul aceleiasi zile bancare, se precizeaza in documentul citat.

De asemenea, bancile urmeaza sa transmita zilnic si transferurile externe in si din conturi pentru sume a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 de euro.

Masurile cuprinse in proiectul de act normativ vin in contextul care bancile transmit in prezent astfel de informatii la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, insa Oficiul nu le poate furniza organelor fiscale pentru ca acest lucru nu este permis de legislatia specifica ce transpune directiva europeana in domeniu, motiveaza MFP.

Mai mult decat atat, Noul Cod de procedura fiscala aflat in dezbatere publica mai prevede ca institutiile de credit ar putea fi obligate ca la solicitarea organului fiscal central sa comunice beneficiarii reali ai operatiunilor bancare, asa cum sunt definiti la art. 4 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.

Beneficiarul real reprezinta conform art. 4 din Legea nr. 656/2002 orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele ori in interesul caruia/careia se realizeaza, direct sau indirect, o tranzactie ori o operatiune.

Tot la solicitarea organelor fiscale, institutiile de credit vor trebui sa comunice acestora informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin conturile bancare, masura care nu este cuprinsa in legislatia in vigoare.

Spynews
Star Matinal. Nick Rădoi, primele declarații după cele patru operații dificile suferite. Milionarul a revenit în România: "Au fost niște momente foarte grele..." / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Insula din Mediterană unde româna este una dintre cele mai vorbite limbi. Este un paradis turistic pentru români și nu numai
Capital.ro
Permisul de conducere se SCHIMBĂ la 2 ANI. Decizia care se va aplica în toată România
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
BNR face un nou anunț pentru românii care au împrumuturi la bănci
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Încă o vedetă a semnat cu Antena Stars! Este foarte talentată, are piese în trending, dar are și o viață controversată! De când o poți vedea pe tv și în ce fel de format
Spynews
Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit înecat în Lacul Snagov. Dragoș era tatăl unei fetițe de doar 2 anişori / FOTO
Evz.ro
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Playsport.ro
Suporteri români arestați pe aeroportul din Munchen înainte de meciul cu Ucraina! Motivele sunt halucinante: „Grup periculos, haine ale unui brand purtat de persoane rasiste”
kanald.ro
Reguli și calendar complet pentru Bacalaureat 2024: Ce trebuie să știe candidații înainte de a intra în examen
Capital.ro
Banii se plătesc pe card românilor într-o săptămână. Ordin la Guvern: Să nu se piardă niciun euro
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Primele manifestări ale bolii Parkinson: simptome nespecifice care indică afecțiunea severă
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?