Fisură pe ISS: NASA refuză să acrediteze teoria „unui act deliberat”, sugerat de Rusia

Agenţia Spaţială Americană NASA a refuzat din nou să acrediteze teoria sabotajului după descoperirea, în luna august, a unui mic orificiu în peretele capsulei ataşate Staţiei Spaţiale Internaţionale, în condiţiile în care Rusia a evocat săptămâna aceasta un act deliberat, relatează miercuri AFP.

03 oct. 2018, 17:23
Fisură pe ISS: NASA refuză să acrediteze teoria „unui act deliberat”, sugerat de Rusia

Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, anunţase luni că prima comisie de anchetă rusă a concluzionat că orificiul nu este rezultatul unei defecţiuni de fabricaţie. „Rămâne versiunea unui act deliberat. Cum a apărut? O a doua comisie va determina acest lucru”, declarase Rogozin.

NASA a rămas însă prudentă şi a anunţat miercuri într-un comunicat că „această concluzie nu înseamnă obligatoriu ca orificiul să fi fost făcut în mod deliberat sau cu rea intenţie”.

„NASA şi Roscosmos anchetează incidentul pentru a determina cauza”, a anunţat agenţia. O ieşire în spaţiu a astronauţilor este prevăzută în octombrie pentru a obţine mai multe informaţii.

Jim Bridenstine, administratorul NASA, va avea o întâlnire cu omologul său rus pe 11 octombrie la Baikonur, în Kazahstan, de unde va pleca viitoarea misiune. Va fi prima lor întâlnire.

Directorul executiv al Roscosmos, Sergkei Krikaliov, a declarat la rândul său că agenţia evaluează posibilitatea atât a unui impact intenţionat cât şi neintenţionat în carcasa navei”, potrivit agenţiei Interfax. „Se studiază toate posibilităţile, inclusiv un accident sau o rea intenţie. Nu vrem să credem că a fost vorba de o rea intenţie, dar studiem şi un scenariu în care fisura să fi fost provocată la bord”, a subliniat Krikaliov.

Mass-media ruse au evocat şi ipoteza unui orificiu făcut de astronauţii americani pentru a crea o situaţie de alertă şi a permite aducerea pe Pământ a unuia dinte colegii lor care era bolnav, variantă pe care responsabilii ruşi au dezminţit-o imediat.

Şase persoane se află în prezent la bordul ISS: Oleg Artemiev şi Serghei Prokopiev din partea Rusiei, Drew Feustel, Arnold Robert şi Serena Aunón-Chancellor din partea SUA şi germanul Alexander Gerst, din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).