Fiul fostului dictator libian Muammar Gadafi a fost eliberat din închisoare

Seif al-Islam Gaddafi, fiul şi moştenitorul unic al fostului dictator libian Muammar Gadafi, a fost eliberat după mai bine de cinci ani de detenţie, informează site-ul The Associated Press.

12 iun. 2017, 05:59
Fiul fostului dictator libian Muammar Gadafi a fost eliberat din închisoare

Potrivit unui comunicat al Batalionului Abu Bakr al-Siddiq, Seif al-Islam a fost eliberat vineri, fără a oferi detalii despre locul în care se află. Bărbatul a fost arestat de o miliţie în oraşul Zintan, aflat la sud de capitala Tripoli, acum şase ani.

Eliberarea fiului fostului lider libian a fost decisă de către parlamentul libian din oraşul Tobruk, în cadrul unui proces de amnistiere. Seif al-Islam Gadafi, în vârstă de 44 de ani, a absolvit un doctorat la London School of Economics.

Parlamentul din Tobruk, aflat în regiunea de est a ţării, face parte din una dintre cele trei administraţii rivale din Libia, dovezi ale haosului care guvernează ţara, de la moartea lui Muammar Gadafi, potrivit Mediafax.

 Acum doi ani, Seif al-Islam Gadafi a fost condamnat la moarte în lipsă de către o instanţă din Tripoli aflată în vestul ţării, regiune unde controlul se află în mâinile guvernului de uniune naţională, sprijinit de ONU. Totodată, el a fost condamnat şi de Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanităţii.

În 2011, o revoltă populară a răsturnat regimul Gaddafi, care se afla la putere de mai bine de 40 de ani. Ulterior, Muammar Gadafi a fost executat. A urmat un război civil în statul nord-african bogată în petrol, în condiţiile în care Seif al-Islam Gadafi a condus forţele loiale tatălui său împotriva rebelilor.