Fiul lui Bin Laden le cere jihadiştilor din Siria să se unească

Hamza bin Laden, fiul fondatorului reţelei extremiste Al-Qaida le-a cerut jihadiştilor din Siria să strângă rândurile, 'insistând asupra faptului că lupta în această ţară devastată de război va deschide calea pentru "eliberarea Palestinei".

09 mai 2016, 20:44
Fiul lui Bin Laden  le cere jihadiştilor din Siria să se unească

Naţiunea islamică trebuie să se concentreze asupra jihadului în Siria şi să strângă rândurile mujahedinilor de acolo”, a declarat Hamza bin Laden, fiul de 23 de ani ai teroristului „nr.1” din lume, ucis de către americani când se afla în ascunzătoarea lui din Abottabed, în Pakistan. Mesajul lui Hamza a fost difuzat audio, prin internet.

Nu există scuze pentru cei care vor în continuare divizare şi dispute tocmai acum, când lumea întreagă s-a mobilizat împotriva musulmanilor”, a mai spus Hamza, fără a preciza însă numele grupărilor jihadiste cărora se adresează.

Ramura siriană a Al-Qaida, puternicul Front al-Nosra, ocupă vaste teritorii în Siria şi mai multe grupări islamiste şi salafiste s-au unuit cu aceasta. Statul Islamic, marele rival al Al-Nosra, controlează la rândul său zone mari din teritoriu, potrivit presei belgiene.

Citeşte şi Reţeaua teroristă Al-Qaida a lui Ossama ben Laden urma să atace Europa

Ascensiunea grupărilor jihadiste în 2013 a fost favorizată de războiul civil care a devastat Siria începând din 2011 şi i-a marginalizat pe rebelii sirieni care au pierdut din influenţa lor.

Mesajul audio al fiului lui Bin Laden, Hamza, intervine după un apel al actualuli lider al reţelei Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, care a făcut apel la unitatea jihadiştilro din Siria, criticând în schimb Statul Islamic. „În momentul actual, unitatea este o chestiune de viaţă şi de moarte”, a precizat Zawahiri în mesajul său difuzat prin internet.