Fizica Altfel: Ministerul Educaţiei îi încurajează pe profesori să predea fizica prin metoda investigaţiei

Publicat: Miercuri, 23 Noiembrie 2016 20:50 // Actualizat: Miercuri, 23 Noiembrie 2016 20:50 // Sursa: romaniatv.net

Ministerul Educaţiei îi încurajează pe profesorii de fizică să predea această materie prin metoda investigaţiei folosită în cadrul proiectului "Fizica Altfel". 25% dintre dascălii de profil din România au instrumentele pentru a-i ajuta pe elevi să fie atenţi la lumea înconjurătoare, să îşi dezvolte propriile mecanisme de raţionare, să găsească soluţii la probleme complexe, să fie creativi şi să lucreze în echipă.

Foto: study.com

Ministerul Educaţiei a adresat, marţi, profesorilor de fizică din România o scrisoare metodică prin care aceştia sunt încurajaţi să predea fizica prin metoda investigaţiei.

"Ideea de bază a programului este conceptul de învăţare prin investigaţie de tip inductiv (Inquiry Based Learning). Un elev învaţă prin investigaţie atunci când se află în faţa unei probleme, când studiază cu atenţie datele şi relaţiile cauzale, reuşind să găsească cea mai bună soluţie, rolul profesorului fiind de facilitator al cunoaşterii şi de partener al elevilor în învăţare. Până în prezent, 1.500 de profesori au fost pregătiţi în cadrul programului "Fizica Altfel". Acest lucru înseamnă că 25% dintre profesorii de fizică din România au instrumentele pentru a-i ajuta pe elevi să fie atenţi la lumea înconjurătoare, să îşi dezvolte propriile mecanisme de raţionare, să găsească soluţii la probleme complexe, să fie creativi şi să lucreze în echipă. Pe de altă parte, au fost deja pregătiţi formatori în 24 de judeţe pentru a-i învăţa pe profesori să aplice la clasă noile metode de abordare a temelor din programa de fizică, incluse în "Ghidul metodologic de predare a fizicii", se arată în scrisoarea metodică a Ministerului Educaţiei.

Începând de joi, profesorii de fizică vor putea accesa şi de pe site-ul Ministerului Educaţiei referinţe bibliografice, o arhivă conţinând exemple de derulare a lecţiilor de fizică pentru toţi anii de studiu şi un document conţinând resursele web.

Noile programe pentru clasele a VI-a - a VIII-a vor fi aplicate succesiv începând din anul şcolar 2018 - 2019, mai arată Ministerul Educaţiei.

Realizarea acestor materiale a fost posibilă prin efortul a zeci de profesori de fizică şi experţi din toată ţara, precizează Ministerul Educaţiei, aproape toate materialele realizate în program primind avizul conducerii Societăţii Române de Fizică.

Toate unităţile de învăţare au fost verificate din punct de vedere ştiinţific de cadre didactice din cadrul facultăţilor de fizică din principalele universităţi, mai spun reprezentanţii MENCS.

Ei arată că, în ultimii ani, a existat o colaborare strânsă cu Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti în procesul de derulare a cursurilor de formare.

"Învăţarea prin metoda investigaţiei reprezintă un set de practici educaţionale care promovează un proces de învăţare ghidat de întrebări şi este utilizată frecvent în ţările europene cu sisteme de educaţie performante. Introducerea acesteia, alături de alte măsuri, a condus în ultimii 15 ani la creşteri semnificative ale punctajelor la testele PISA şi TIMSS pentru ţări ca Germania sau Polonia. Această abordare are numeroase avantaje: stimulează curiozitatea elevilor, asigură exersarea gândirii critice şi a capacităţii de reflecţie, cultivă autonomia în învăţare", arată preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, Cristian Haţu.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
fizică fizica altfel Ministerul Educaţiei programă Fizică
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8698
RON
01 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H