Fizica Altfel: Ministerul Educaţiei îi încurajează pe profesori să predea fizica prin metoda investigaţiei

Ministerul Educaţiei îi încurajează pe profesorii de fizică să predea această materie prin metoda investigaţiei folosită în cadrul proiectului "Fizica Altfel". 25% dintre dascălii de profil din România au instrumentele pentru a-i ajuta pe elevi să fie atenţi la lumea înconjurătoare, să îşi dezvolte propriile mecanisme de raţionare, să găsească soluţii la probleme complexe, să fie creativi şi să lucreze în echipă.
Iulian Tudor
23 nov. 2016, 18:50
Fizica Altfel: Ministerul Educaţiei îi încurajează pe profesori să predea fizica prin metoda investigaţiei

Ministerul Educaţiei a adresat, marţi, profesorilor de fizică din România o scrisoare metodică prin care aceştia sunt încurajaţi să predea fizica prin metoda investigaţiei.

„Ideea de bază a programului este conceptul de învăţare prin investigaţie de tip inductiv (Inquiry Based Learning). Un elev învaţă prin investigaţie atunci când se află în faţa unei probleme, când studiază cu atenţie datele şi relaţiile cauzale, reuşind să găsească cea mai bună soluţie, rolul profesorului fiind de facilitator al cunoaşterii şi de partener al elevilor în învăţare. Până în prezent, 1.500 de profesori au fost pregătiţi în cadrul programului „Fizica Altfel”. Acest lucru înseamnă că 25% dintre profesorii de fizică din România au instrumentele pentru a-i ajuta pe elevi să fie atenţi la lumea înconjurătoare, să îşi dezvolte propriile mecanisme de raţionare, să găsească soluţii la probleme complexe, să fie creativi şi să lucreze în echipă. Pe de altă parte, au fost deja pregătiţi formatori în 24 de judeţe pentru a-i învăţa pe profesori să aplice la clasă noile metode de abordare a temelor din programa de fizică, incluse în „Ghidul metodologic de predare a fizicii”, se arată în scrisoarea metodică a Ministerului Educaţiei.

Începând de joi, profesorii de fizică vor putea accesa şi de pe site-ul Ministerului Educaţiei referinţe bibliografice, o arhivă conţinând exemple de derulare a lecţiilor de fizică pentru toţi anii de studiu şi un document conţinând resursele web.

Noile programe pentru clasele a VI-a – a VIII-a vor fi aplicate succesiv începând din anul şcolar 2018 – 2019, mai arată Ministerul Educaţiei.

Realizarea acestor materiale a fost posibilă prin efortul a zeci de profesori de fizică şi experţi din toată ţara, precizează Ministerul Educaţiei, aproape toate materialele realizate în program primind avizul conducerii Societăţii Române de Fizică.

Toate unităţile de învăţare au fost verificate din punct de vedere ştiinţific de cadre didactice din cadrul facultăţilor de fizică din principalele universităţi, mai spun reprezentanţii MENCS.

Ei arată că, în ultimii ani, a existat o colaborare strânsă cu Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti în procesul de derulare a cursurilor de formare.

„Învăţarea prin metoda investigaţiei reprezintă un set de practici educaţionale care promovează un proces de învăţare ghidat de întrebări şi este utilizată frecvent în ţările europene cu sisteme de educaţie performante. Introducerea acesteia, alături de alte măsuri, a condus în ultimii 15 ani la creşteri semnificative ale punctajelor la testele PISA şi TIMSS pentru ţări ca Germania sau Polonia. Această abordare are numeroase avantaje: stimulează curiozitatea elevilor, asigură exersarea gândirii critice şi a capacităţii de reflecţie, cultivă autonomia în învăţare”, arată preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, Cristian Haţu.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Patru zodii care intră sub protecție divină de pe 16 mai, de la ora 16.00. Noroc din plin, prosperitate și oportunități uriașe pentru ele
Capital.ro
George Simion îi pregătește finalul lui Călin Georgescu. Planul său a fost dezvăluit: În a doua zi se ocupă
Playtech.ro
Singurul înlocuitor al zahărului recomandat de doctorul Vlad Ciurea. Îl găsești în orice magazin
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Fostul șef al FBI, cercetat de Secret Service pentru incitare la uciderea lui Trump
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
O româncă a fost găsită moartă în apartamentul ei din Italia. Daniela ar fi avut o relație violentă cu iubitul ei
Cancan.ro
S-a curățat la cazinou: pagubă 500.000 €! Florin Salam a comis-o din nou, dar cu banii de la cămătari! Manelistul, luat în vizor de clanul Văncică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut geniul filmului. A fost cel mai cunoscut din țară. Toți românii l-au îndrăgit. Nu poate fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Curs valutar BNR, vineri, 16 mai 2025. Încă o scădere semnificativă pentru gramul de aur, ce se întâmplă cu euro. Update
MediaFlux
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale turul 2! Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan în timp ce votul din diaspora a început deja
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație