Fizicianul Cristian Presură explică de ce românii preferă fake-news în locul științei: „E o problemă de alfabetizare. Oamenii sunt speriați”

Fizicianul Cristian Presură a explicat pentru Digi24 care ar fi motivele pentru care românii preferă știrile false în locul informațiilor științifice în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19.

31 oct. 2021, 21:36
Fizicianul Cristian Presură explică de ce românii preferă fake-news în locul științei: „E o problemă de alfabetizare. Oamenii sunt speriați”

Fizicianul Cristian Presură consideră că românii deși sunt speriați de știință, aceștia nu realizeazză că sunt înconjurați de știință în fiecare zi.

Din momentul în care se urcă în mijloacele de transport în comun, sau utilizează electricitatea. De asemenea, refuzul de a accepta vaccinarea ca o soluție demonstrată științific la situația pandemică actuală este un rezultat al fricii provocate de boală și al nivelului de alfabetizare funcțională și științifică scăzut.

Trebuie să fim atenți la definiția cuvântului „știință” din aceste sondaje, spune fizicianul pentru Digi24.

„Cred că atunci când oamenii au fost întrebați dacă au încredere în știință, au avut în vedere știința modernă și s-au gândit poate la lucruri avansate – la energie nucleară, la atomi, la 5G și așa mai departe. Nu cred că au realizat, atunci când au fost întrebați, că sunt înconjurați de știință din momentul în care se urcă în autobuz, din momentul în care aprind lumina, din momentul în care își sună părinții la telefon, pentru că atunci probabil că răspunsurile ar fi fost puțin diferite. Cred că atunci ar fi fost mai mulți români care să conștientizeze și să recunoască faptul că suntem înconjurați de știință și că trăim într-o societate în care depindem de știință. Însă numărul celor care sunt speriați de faptul că știința avansează destul de repede, că există un progres în știință, numărul românilor care spun că nu înțeleg probabil că ar fi rămas același. Pentru că aceasta este o problemă de alfabetizare științifică, de cunoaștere științifică în societate și, așa cum arată testele PISA, alfabetizarea științifică în România este scăzută, tot așa cum este și alfabetizarea funcțională, pentru că este o legătură între cele două”, a explicat Cristian Presură.

Cristian Presură: „Într-o situație de criză n-am reușit să înțelegem elementele esențiale”

Cercetătorul Cristian Presură consideră că pandemia este un semnal de alarmă pentru sistemul de învățământ și subliniază necesitatea profesorilor de știință, cu har și care sunt pasionați să educe elevii.

„Aș zice că ar trebui să avem un nou moment Spiru Haret și spun asta foarte serios, pentru că acum pandemia ne-a demonstrat că într-o situație de criză n-am reușit să înțelegem elementele esențiale ale științei. Faptul că într-adevăr, știința are și dezavantaje, știința câteodată este periculoasă, tot așa cum curentul electric este periculos, da, are și aceste aspecte, dar eu cred că atunci când știi cum să lucrezi cu știința, ea te ajută. Și atunci în mod sigur am fi făcut față mult mai bine pandemiei. Și cred că momentul acesta pandemic trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toți decidenții în acest lanț al educației științifice și să urmeze, eventual, un moment Spiru Haret care, cum poate să urmeze altfel decât urmărind acel lanț, care este absolut normal, care este de la educator către elev, acel lanț în care să avem profesori de știință pasionați, profesori de știință ajutați, respectați în societate, care de-a lungul mai multor ani nu numai să-i învețe pe tineri și pe copii cunoștințele științifice, dar mai ales metoda științifică. Nu trebuie să știi toate lucrurile, dar trebuie să știi în esență cum funcționează știința, care este metoda științifică, cum poți să te uiți la niște date și să-ți dai seama că vaccinul funcționează. Nu este foarte greu”, a arătat fizicianul.