Flăcări uriaşe şi ritualuri de purificare, la sate. În ajun de Sfântul Dumitru, s-a aprins Focul lui Sumedru VIDEO

Zeci de mii de oameni au respectat în Argeş, seara trecută, tradiţia, şi au participat la Focul lui Sumedru. Localnicii s-au întâlnit în jurul focurilor să prăznuiască, în ajun de Sfântul Dumitru, trecerea la anotimpul rece şi să se bucure de toamna care le-a umplut cămările.

26 oct. 2017, 07:27
Flăcări uriaşe şi ritualuri de purificare, la sate. În ajun de Sfântul Dumitru, s-a aprins Focul lui Sumedru VIDEO

În credinţa populară, Sfântul Dimitrie este vestitorul ierii şi patronul păstorilor. Astfel, dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dimitrie desfrunzeşte codrul şi usucă plantele.

Se mai spune că de Sfântul Dimitrie, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.

Această sărbătoare este întâmpinată în fiecare an cu hramuri, pomeni cu colaci, dar şi jocuri cu focuri vii. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima şi cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstiţiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârşesc în ajun de Sâmedru sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ţine „Focul lui Sâmedru„.

Tradiţia cere ca, în fiecare an, în ajun de Sfântul Dumitru, oamenii să aprindă focuri uriaşe care simbolizează purificarea, după o toamnă în care roadele pământului au fost îndestulătoare.

Localnicii au respectat tradiţia locului şi au oferit vizitatorilor mere, nuci şi covrigi.

Oamenii s-au încălzit cu un pahar de vin sau de ţuică, dar şi de la focul de aproape 10 metri înălţime.

Dincolo de tradiţii, oamenii speră într-o iarnă cât mai blândă.

Conform tradiţiei populare, oamenii care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an şi feriţi de necazuri, nenorociri şi boli. Rolul focului este de a alunga fiarele, având şi puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obişnuiesc să arunce în grădină cenuşa şi cărbunii.

De asemenea, în această zi se pomenesc şi morţii şi se dă de pomană coliva de Sâmedru, dar şi colaci în formă de cruce.

Conform tradiţiei, Sânmedru era considerat patronul păstorilor. Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obişnuiesc să îşi aşeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, aşteptând să vadă care oaie se va aşeza pe el. Dacă o oaie neagră se aşează înseamnă că iarna va fi una bună, în timp ce dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aprigă.

Vezi si: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir, vestitorul iernii. Căldura intră în pământ şi gerul îşi arată colţii