Florian Coldea a semnat controlul judiciar: „Am încredere totală în justiția din România”

Fostul șef al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, a venit la secția de poliție pentru a semna controlul judiciar.
Filip Stan
27 mai 2024, 10:36
Florian Coldea a semnat controlul judiciar: „Am încredere totală în justiția din România”
Florian Coldea a semnat controlul judiciar: „Am încredere totală în justiția din România”

Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat luni dimineaţa la o secţie de poliţie din Voluntari pentru a semna controlul judiciar, în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă.

„Dau explicaţii pe bună dreptate justiţiei. Am totală încredere în justiţie. (…) Aşa cum v-am spus nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei. Respect poziţia presei, dar pentru moment vă rog să mă înţelegeţi. (…) Nu este momentul, sunt audieri, este faza de urmărire penală. Vă asigur că o să transmit un punct de vedere coerent când o să vedem despre ce este vorba”, a declarat Florian Coldea, la ieşirea din secţia de poliţie.

Citește și: EXCLUSIV. Cătălin Hideg, denunţătorul caracatiţei lui Florian Coldea, dezvăluiri şocante la România TV

Foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă sunt cercetaţi penal de DNA, sub control judiciar pe cauţiune, într-un dosar de trafic de influenţă. De asemenea, ei trebuie să se prezinte periodic la secţia de poliţie, în cadrul procedurii de control judiciar.

Ei sunt acuzaţi că au cerut 600.000 de euro omului de afaceri Cătălin Hideg, pentru a-l ajuta pe acesta să obţină o pedeapsă cu suspendare într-un dosar de fraude cu fonduri europene.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, ei trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

 

Florian Coldea a semnat controlul judiciar

Fostul director adjunct al SRI Florian Coldea şi fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, precum şi avocatul Doru Trăilă, au fost audiaţi timp de 15 ore la DNA. În urma declarațiilor făcute în fața procurorilor, aceștia au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune, valoarea acesteia fiind de 500.000 de lei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

  • În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.
  • În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Pe timpul controlului judiciar, cei patru inculpați nu au voie să părăsească teritoriul României și să comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar. Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Citește și: EXCLUSIV. Cum l-a numit Traian Băsescu pe Florian Coldea în fruntea SRI: „Nu a făcut niciun efort”

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Locul superb din Europa unde poți avea un sejur perfect cu bani puțini. Apa e turcoaz aici, iar peisajul îți taie răsuflarea
Capital.ro
Elena Udrea e nevinovată! Ce i-a făcut Traian Băsescu
Playtech.ro
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
DailyBusiness
Mobilizare uimitoare pe șantierul acestei autostrăzi! Vești bune pentru milioane de șoferi
Adevarul
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Vladimir Putin se pregătește să fugă. Semnele care prevestesc ce e mai rău
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
BREAKING | Andrei Muraru a murit într-un accident cumplit de motocicletă 😢
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a reapărut. A fost începutul sfârșitului”
Capital.ro
Vladimir Putin A ACCEPTAT. Președintele Rusiei va semna acordul
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Vladimir Putin continuă epurările din Ministerul Apărării cu numiri noi, inclusiv verișoara sa Anna Tsivileva
MediaFlux
ALERTĂ METEO ANM! Meteorologii ANUNȚĂ PRĂPĂDUL
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?