Florin Cîţu îl critică pe Vlad Voiculescu în ziua moţiunii: „Mulți nu știu să citească un buget sau vor doar scandal”. Reacţia ministrului Sănătăţii

Proiectul de buget pe 2021 a nemulţumit mulţi miniştri, USR-PLUS ameninţând voalat chiar că nu îl va vota în Parlament, însă premierul Cîţu le-a amintit că şi-au asumat o ţintă de deficit.

15 feb. 2021, 10:58
Florin Cîţu îl critică pe Vlad Voiculescu în ziua moţiunii: „Mulți nu știu să citească un buget sau vor doar scandal”. Reacţia ministrului Sănătăţii

Florin Cîţu vorbit, luni dimineață, despre nemulțumirile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la bugetul pe anul 2021. „Mulți nu știu să citească un buget sau vor doar scandal”, a spus premierul în conferință, precizând că Ministerul Sănătății are un buget mai mare decât anul trecut.

„Banii sunt acolo, vorbim de 11,43 de miliarde și, repet, uitați-vă în buget să vedeți că sunt cu 11,43 de miliarde mai mult decât anul trecut, când au fost 10,9 miliarde parcă, și mai mult decât într-un an normal, când au fost 9 miliarde. Nu văd unde este problema. Asta arată foarte clar că avem foarte mulți oameni în spațiul public care nu știu să citească un buget. Asta este și o explicație pentru faptul că suntem azi aici cu România, avem oameni în spațiul public care vorbesc fără să înțeleagă cum se face un buget, cum se citește un buget și aruncă aceste informații. Toate aceste discuții în spațiul public sunt ori pentru că oamenii nu înțeleg și nu știu să citească un buget ori vor doar să facă scandal și atât, ceea ce este foarte trist”, a spus Florin Cîţu.

Totodată, el a negat existența unor tensiuni între el și ministrul Sănătății. Premierul a precizat că liderii coaliției de guvernare și-au asumat un deficit de 7,16% din PIB și că nu vor fi probleme la plata facturilor.  De asemenea, Florin Cîțu a vorbit despre o „reanalizare a Legii salarizării”.

„Sporurile reprezintă azi, din 109 miliarde de lei, 26 de miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială. Problema e că aș vrea ca aceste sporuri și salarizarea să fie legate de performanță. În ultimii doi am am văzut că aceste cheltuieli s-au dublat, de la 56 la 109 miliarde. Eu nu cred că performanța s-a dublat”,  a declarat premierul.

Premierul Cîțu a EXPLODAT din cauza salariilor bugetarilor: Cheltuielile s-au DUBLAT, performanța nu

Cu privire la bugetul local, premierul a menționat că „trebuie să citim bugetul de anul acesta față de condițiile anului”. „Pentru anul trecut, bugetelor locale le revin veniturile 100% pe care le încasează, anul acesta estimăm că vor încasa 2 miliarde de lei. Anul trecut au primit mai mulți bani pentru că știam prin reechilibrare că nu vor încasa acești bani”.

„Este iar fake news să spui că bugetul este mai mic. Aceste lucruri apar în spațiul public pentru că oamenii nu știu să citească bugetul”, a completat el.

Ministerul Sănătății Vlad Voiculescu a vorbit luni la Parlament despre bugetul alocat Sănătății, având în vedere că în spațiul public există o nemulțumire legată de suma prea mică alocată acestui sector în plină pandemie.

„Dacă ne uităm la bugetul Sănătății vorbim de o parte care se transferă către Fondul Casei și cealaltă care rămâne efectiv pentru activitățile Ministerului Sănătății. Această ultimă parte este un pic mai mare anul acesta față de anul trecut, nu este suficient, și principala problemă sunt costurile care vin în acest an și probabil nu se vor repeta în anul 2022. Pentru acest lucru vom găsi soluții. Colegii mei au fost în această dimineață la Ministerul Finanțelor Publice, am avut discuții în coaliție”, a spus Voiculescu.