Florin Cîţu a găsit motivul creşterii numărului de infectări: „În România s-a mers la schi, alte ţări nu şi-au permis acest lux”

Premierul Florin Cîţu a vorbit despre noul val de infectări cu noul coronavirus din România şi a răspuns întrebării care îi macină pe toţi românii, respectiv dacă ţara noastră va intra într-un nou lockdown, aşa cum s-a întâmplat în starea de urgenţă.

11 mart. 2021, 20:49
Florin Cîţu a găsit motivul creşterii numărului de infectări: „În România s-a mers la schi, alte ţări nu şi-au permis acest lux”

Florin Cîţu crede că, odată cu campania de vaccinare, pandemia va putea fi ţinută sub control în România, cu condiţia ca populaţia să respecte în continuare regulile de distanţare şi de igienă şi să poarte masca.

„Anul trecut nu am avut vaccin și am reușit să trecem prin aceste perioade. În paralel cu campania de vaccinare, avem campania pentru a stopa epidemie: masca e obligatorie, distanțare socială, dezinfectantul rămâne cu noi tot timpul. Aceste măsuri nu se schimbă.

Dacă ne uităm la ce se întâmplă în restul Europei, vedem că noi avem printre cele mai relaxate restricții. După ce am văzut efectele lockdown-ului anul trecut am realizat că nu mai putem face asta. Trebuie să menținem economia deschisă.

Cred că România a fost singura țară fără lockdown după perioada inițială. România a avut un sezon de iarnă în care oamenii au mers la schi. Foarte puține țări și-au permis acest lucru. Am deschis școlile și nu de acolo a crescut numărul de infectări. Nu există focare în școlile din România.”, a declarat Florin Cîţu la B1TV.

Florin Cîţu, despre testare şi activitatea DSP-urilor: „După pandemie mă aştept la reforme puternice”

Premierul Cîţu se îndoieşte de eficacitatea testării în masă ca măsură de prevenţie şi dă exemplele Slovaciei şi Cehiei, care au testat întreaga populaţie şi tot au fost lovite în plin de al treilea val al pandemiei.

„Să ne uităm la Slovacia care a testat pe toată lumea și nu a ajutat, e într-una dintre cele mai dificile situații. La fel și Cehia. Deci nu știu dacă testarea mai mult sau în masă…Cred că trebuie să fim responsabili, când avem primele simptome trebuie să ne testăm și să ne izolăm. Trebuie să purtăm mască. Totul depinde de noi.

Cu DSP-urile e o discuție. Mă aștept la reforme puternice după pandemie, că au fost lucruri care nu au funcționat. Acum nu știm dacă putem schimba lucrurile radical, în mijlocul pandemiei. Dar am văzut câte probleme apar… Tocmai pentru că sunt lucruri esențiale, nu cred că putem începe o reformă în timpul pandemiei.

Avem nevoie de cetățeni sănătoși să asigurăm economia puternică și avem nevoie de o economie puternică, pentru a avea cetățeni sănătoși.”, a mai spus Florin Cîţu.

Citeşte şi: Gabriela Firea anunţă că a depus plângere penală pe numele lui Nicuşor Dan, pentru că ar fi înghesuit 21 de consilieri într-o cameră timp de 10 ore

Cîţu: De foarte multe ori merg pe jos la birou; mă opresc şi vorbesc cu bucureştenii

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, în contextul campaniei „Vinerea verde”, că de foarte multe ori merge pe jos la birou, menţionând că se opreşte să vorbească cu oamenii.

„I-am spus şi lui Tanczos Barna că eu vin de foarte multe ori pe jos la birou, dar îmi pare bine că a instituit şi acest lucru să fie oficial. Fac acest lucru de multe ori, merg pe jos. Vorbesc cu bucureştenii. Mă opresc şi vorbesc. Mă recunosc şi cu mască şi cu şapca mea, văd că mă recunosc şi cu aceste elemente. Până la urmă este ok. Mai stau şi mă mai opresc şi la cafenele, mă opresc şi mai beau o cafea, mănânc. Deci ies, nu mă ascund deloc”, a spus Cîţu, la B1Tv, întrebat cum se va deplasa vineri, având în vedere campania „Vinerea verde”.

Miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat cu ocazia lansării Campaniei „Vinerea Verde-Stop! Azi, maşina stă pe loc!” că se va introduce un set de măsuri pentru stimularea cetăţenilor în vederea renunţării la utilizarea autoturismului personal pentru deplasarea la serviciu şi înlocuirea sa cu transportul public în comun, biciclete, trotinete electrice, maşini electrice sau cu mersul pe jos.

„Am ales ziua de vineri pentru că este de foarte multe ori zi scurtă, este oricum casual şi există deja acest obicei de a nu mai veni cu cravată, de a nu mai veni la ‘patru ace’ şi atunci pentru toată lumea poate să fie o alternativă mai lejeră varianta cu deplasarea cu alte mijloace de transport”, a spus ministrul