Florin Cîţu, acuze grave la adresa lui Alexandru Rafila: Pare că a dat drumul la infectarea de turmă. Economia e afectată

Președintele PNL, Florin Cîțu, îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), că e responsabil de numărul mare de cazuri Covid-19 din țara noastră.

08 feb. 2022, 21:28
Florin Cîţu, acuze grave la adresa lui Alexandru Rafila: Pare că a dat drumul la infectarea de turmă. Economia e afectată

Florin Cîţu cere pace şi înţelegere de la PSD, dar, la o zi după ce a fost atacat pe Facebook de TSD, îl acuză pe Alexandru Rafila de numărul mare de cazuri care prăbuşesc şi sistemul sanitar, şi economia.  „Dacă mă uit la cifrele de azi nu sunt departe de valul patru. Eu țin minte că cifrele astea pe toți ne speriau. Ceea ce e diferit și e mult mai grav e că avem presiune pe sănătate, dar avem presiune și pe economie. E ca și cum ar trebui să închidem sectoare economice. Trebuie să fim foarte atenți!

MedLife: Sunt şanse ca România să fi atins imunitatea de turmă, iar valul 5 să se încheie în această primăvară
Vaccinarea ar fi ajutat. Ministerul Sănătății dacă ar fi vrut… Hai să nu-i spunem certificat, poate altfel. Dacă venea cu orice măsură noi am fi acceptat-o.

Așa pare (n. r.: la afirmația moderatorului că Rafila a dat trumul la o infectare comunitară)”, a spus Florin Cîțu, la B1TV.

Președintele PNL, Florin Cîțu, s-a arătat de părere că și sistemul economic resimte presiunea zecilor de mii de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 depistate în fiecare zi. „Este ca și cum am închide întregi sectoare din economie zilnic”, a atras atenția liberalul, marți, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

„Sistemul economic se află sub presiune pentru că sunt zeci de mii de persoane infectate zilnic. E ca și cum am închide întregi sectoare din economie. Dacă ministrul Sănătății venea cu orice măsură folositoare, PNL ar fi acceptat-o.
„Dacă mă uit la cifrele de astăzi, nu sunt cu mult diferite de cifrele pe care le vedeam chiar și în mijlocul valului 4, cu 200 de decese, 1.100 de persoane care sunt la ATI. Eu țin minte că cifrele acestea pe toți ne speriau și pun presiune pe sistemul de sănătate. Ceea ce este diferit acum și este, spun eu, mult mai grav, avem o presiune pe sistemul de sănătate mare, unde înseamnă costuri deja, dar avem și o presiune pe sistemul economic pentru că sunt zeci de mii de persoane zilnic infectate, ceea ce înseamnă că activitățile economice sunt perturbate. Este ca și cum am închide întregi sectoare din economie zilnic, oameni care trebuie să primească concediu medical… Vă spun că nota de plată, când am făcut în pandemie atunci și a închis, a fost foarte mare, deci trebuie să fim foarte atenți. Vaccinarea ar fi ajutat, decizia a fost alta”, a declarat liderul liberalilor.

Întrebat a cui decizie, el a continuat: „Până la urmă, dacă ministrul Sănătății vrea cu adevărat acest certificat, el ar fi existat – sau orice altă măsură, hai să nu spunem certificat verde, orice altă măsură care ar fi redus numărul de infectări și ar fi redus numărul de decese, ar fi redus numărul de persoane la ATI. Noi am acceptat orice măsură. (…) Este un expert, este un medic epidemiolog, dacă venea cu orice altă măsură, noi am fi acceptat-o, dar eu mă uit, vă spun, la cifre și nu pare că e ceva diferit. Ne uităm la valul care își are evoluția proprie, dar efectele sunt aceleași, românii mor”.
„Vorbim de 200 de persoane care decedează zilnic. Spuneam de fiecare dată, și o singură viață este prea mult, trebuie să facem toate eforturile să îi ajutăm pe oameni să treacă peste această perioadă”, a adăugat Florin Cîțu.

Colegiul Medicilor Bucureşti: Numărul cazurilor zilnice de infectare atinge cote alarmante, de la o zi la alta / Presiunea pe sistem creşte / Apelul către medici şi populaţie / 24.274 recoltări de probe pentru teste PCR, în ultimele 14 zile

Colegiul Medicilor din Bucureşti a transmis, marţi, un mesaj, în ziua în care Capitala a ajuns la o incidenţă record de peste 34 la mie, şi face apel la înţelegere şi respect, atât din partea populaţiei, cât şi din partea personalului medical. ”Numărul cazurilor zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 atinge cote alarmante, de la o zi la alta”, au transmis medicii, precizând că acest record de infectări se resimte în presiunea de pe sistem. Potrivit Colegiului Medicilor, 24.274 recoltări de probe pentru teste PCR s-au făcut în ultimele 14 zile.

Bilanţ coronavirus 8 februarie. Aproape 200 de morţi COVID în 24 de ore. Numărul infectărilor s-a dublat faţă de ziua precedentă. Incidenţa în Bucureşti se apropie de 35 la mie

”Numărul cazurilor zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 atinge cote alarmante, de la o zi la alta. În valul cinci al pandemiei de COVID-19, s-au atins recorduri de cazuri noi de infectare înregistrate în doar 24 de ore. Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns marţi, în Bucureşti, la 34,29 cazuri la mia de locuitori, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Este cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 atinsă până acum în Capitală, în pandemia de COVID-19”,m a transmis, marţi, Colegiul Medicilor din Bucureşti, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că explozia cazurilor de COVID-19 din valul cinci al pandemiei, înregistrată într-un timp relativ scurt, la nivelul Capitalei şi al judeţului Ilfov, ”înseamnă deja o presiune mare pe sistemul medical, în primul rând pe medicii de familie şi pe cadrele Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), dar presiunea este resimţită şi în spitalele din Capitală, care tratează pacienţi cu SARS-CoV-2”.