Florin Cîțu, anunț important pentru toți românii! Ce se întâmplă, de fapt, cu facturile la energie și gaze naturale

Premierul Florin Cîțu a participat joi la dezbaterea online "Plafonare versus compensare. Soluția salvatoare pentru tema momentului: facturile la energie și gaze naturale".

23 sept. 2021, 11:06
Florin Cîțu, anunț important pentru toți românii! Ce se întâmplă, de fapt, cu facturile la energie și gaze naturale

Declarații LIVE Florin Cîțu:

„Am început o cu analiză pentru a înţelege ce s-a întâmplat. Spuneţi că a fost o liberalizare făcută haotic. Eu spun că a fost o liberalizare care a venit prea târziu şi a venit într-un moment în care preţurile creşteau în toată Europa şi de aceea s-au suprapus aceste două lucruri.

Pe lângă această liberalizare sunt şi elemente structurale pe care le-am observat. În primul rând, trecerea la producţia de energie poluantă, cum are România folosind cărbune, către energie verde. Am închis o mină în zona Hunedoara care nu mai era profitabilă, dar producea ceva.

Nu s-au făcut investiţii ani de zile şi capacitatea de producţie nu a crescut”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Citeşte şi: Rareș Bogdan a răbufnit: Îngerașii din USR au stat la masă cu răul suprem al acestei țări. E ireal! Ceva de noaptea minții!

Florin Cîțu vrea vouchere pentru compensarea preţului la energie

„Anul acesta am importat în mare parte energie, când preţurile au crescut în toată Europa. Am importat la aceleaşi preţuri.

Ceea ce vorbim astăzi sunt soluţii pentru termen foarte scurt, adică pentru această iarnă. Ar trebui să găsim un mecanism care să intre normal în astfel de situaţii să nu trebuiască să dăm OUG de fiecare dată când avem astfel de situaţii care sunt excepţionale.

Vom găsi această formulă de compensare, poate putem să o facem cu un voucher cumva. De fiecare dată când preţurile o iau razna, atunci să poată să intre acest mecanism”, a mai precizat Florin Cîţu.

Florin Cîţu explică dacă Guvernul va alege plafonarea sau compensare. „Vom avea aceste soluţii cât mai curând ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie”

„În acest moment vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu şi nu o să implice foarte mult consumatorul. Aici vorbesc de consumatorul casnic şi non-casnic, pentru că e vorba şi de IMM-uri şi de companii mici care nu au aceeaşi putere de negociere ca o companie mare”, a explicat premierul.

Florin Cîţu a afirmat că soluţii vor fi pentru ambele categorii.

„Vom avea aceste soluţii cât mai curând ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie”, a menţionat şeful Executivului.

Cât despre plafonarea preţurilor la energie şi gaze, Florin Cîţu a afirmat că guvernanţii trebuie să fie „foarte atenţi” în această privinţă.

„Pe de o parte, România este producător de energie electrică şi de gaz, şi atunci aş vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiţii ale companiilor. Intervenţia brutală în plafonarea preţurilor poate să aibă alte implicaţii pe partea de investiţii pentru aceste companii.

Dacă la nivelul UE se ajunge să avem majoritatea ţărilor să meargă spre plafonare, nu are cum România să nu adopte şi această strategie. Dar aş vrea să ne concentrăm pe partea de compensare, să fie un produs bun, simplu şi transparent care să fie folosit în această iarnă şi care să poată fi folosit şi în alte situaţii excepţionale în viitor. Să nu venim de fiecare dată să venim cu ceva nou, să folosim un produs pe care putem să-l avem şi în viitor, aşa cum am făcut şi în perioada de pandemie anul trecut. De exemplu, părinţii copiilor care vor trebui să stea acasă o săptămână – două vor primi acea sumă compensaţie pentru că vor trebui să stea în casă în acea perioadă”, a explicat premierul.

Florin Cîţu: „Compensarea merge înainte. 1 noiembrie – 31 mai”

„Compensarea merge înainte. 1 noiembrie – 31 mai. Nu mai e niciun fel de discuţie. Aş vrea ca românii nu foarte liniştiţi (…) E o situaţie excepţională în toată Europa. Nu vor fi lăsaţi de izbelişte în această iarnă. Avem soluţii pentru ei. Aici vorbim de consumator casnic şi non-casnic.

Dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic, putem să avem efecte adverse, distorsionări la care nu te aştepţi. Dacă nu sunt luaţi în calcul consumatorii non-casnici, vom vedea preţul la produse foarte mare, o inflaţie foarte mare şi după aceea apare acea problemă cu preţuri şi dobânzi. Nu vreau să ajungem acolo”, a afirmat premierul.

Cîţu dă asigurări că Guvernul are bani pentru a suporta compensarea facturilor la energie şi gaze

„Efortul este pe două bugete. Este o parte pe bugetul din 2021 şi o parte din 2022. Resursele financiare sunt alocate. Avem încasări mai bune. Companiile din energie au încasări mai bune şi atunci vor alimenta mai mult bugetul de stat cu mai multe dividende. Există resurse”, a afirmat Florin Cîţu.

Florin Cîţu, despre situaţia dificilă a familiilor vulnerabile

Întrebat dacă ştie câte familii vulnerabile ar avea nevoie de ajutor în această iarnă, Florin Cîţu a răspuns că Ministerul Muncii ar trebui să pună la dispoziţie baze de date.

„Pentru legea consumatorului vulnerabil, vorbim de 550.000 de gospodării, ceea ce înseamnă aproape un milion de persoane.  Pe partea cealaltă, la compensare, vorbim de 5,3 milioane de gospodării parcă, ceea ce înseamnă aproape 10 milioane de persoane”, a spus Cîţu.

Cîţu: „Sunt foarte mulţi care nu au nevoie de ajutor, mai ales în Bucureşti”

Premierul a subliniat că ajutoarele acordate prin legea consumatorului vulnerabil ar trebui să ajungă la persoanele care au cu adevărat nevoie de acestea.

„Astăzi în Bucureşti subvenţia o primesc şi cei care câştigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această lege a consumatorului vulnerabil va ajuta acele persoane care au cu adevărat nevoie de ajutor”, a menţionat Cîţu.

„Această subvenţie a întreţinut un sistem ineficient şi le-a permis şi primarilor şi companiilor care au fost până acum să nu dorească să eficientizeze sistemul pentru că aveau această subvenţie de la buget. Din ce ştiu eu, Bucureştiul parcă are cea mai subvenţie pentru gigacalorie şi, totuşi, Bucureştiul are cel mai mare venit pe cap de locuitor.

Mi se pare ridicol acest lucru şi ar fi trebui să vină soluţia şi din partea Primăriei şi din altă parte. Nu a venit. O să vină acum de la noi. Sunt foarte mulţi care nu au nevoie de ajutor, mai ales în Bucureşti”, a adăugat el.

Subvenţia pentru gigacaloria din Bucureşti ar putea fi eliminată după aplicarea legii consumatorului vulnerabil

Întrebat dacă subvenţia pentru gigacaloria din Bucureşti nu ar mai trebui acordată, Florin Cîţu a spus că această decizie ar trebui luată de către autorităţile locale.

„Spun că în acest moment ar trebui să ne uităm în direcţia în care doar cei care au nevoie vor primi această subvenţie. Ceilalţi ar trebui să plătească, dar ceilalţi ar trebui să pună presiune pe producătorii de energie să se eficientizeze. Ştim cu toţii că de fapt o mare parte din costul pe care-l plătim reprezintă pierderi în sistem pentru că nu se fac investiţii”, a explicat Cîţu.

„Cum va trebuie să tăiem lucrurile. Ori avem companii eficiente, ori nu putem să susţinem de la buget ineficienţa la nesfârşit”, a adăugat el.

Florin Cîţu: „Avem acel memorandum cu SUA prin care vom construi încă două reactoare”

Premierul a precizat că va avea o discuţie cu „toate partidele politice responsabile din Parlament, că mai sunt şi iresponsabili”, despre o strategie care să asigure securitatea energetică a României.

„Vreau să avem clari aceşti paşi şi să ne asumăm toate partidele politice responsabile această strategie. Avem acel memorandum cu SUA prin care vom construi încă două reactoare, reactoarele 3 şi 4. Reactorul 1 se va reface, dar să ştiţi că nu ajunge”, a adăugat Florin Cîţu.

Şeful Executivului a dat de înţeles că este nevoie să fie realizată tranziţia de la o „energie care poluează la producţia de energie verde”.

„Provocările sunt majore nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă. Beneficiile pe termen lung sunt foarte bune pentru toţi cetăţenii şi merită această investiţie”, a afirmat Cîţu.

Citeşte şi: Variante de coaliţie după congresele PNL şi USR-PLUS. Cum ar ajunge PSD să participe la guvernare