Florin Cîţu anunţă că economia nu mai duduie şi atacă măsurile populiste ale PSD: „România riscă să intre în recesiune anul acesta”

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că actualul Guvern trebuie să fie foarte atent la măsurile economice pe care le ia pentru că riscă să apară o nouă recesiune. Cîţu a explicat că, dacă vor fi luaţi bani de la investiţii şi vor fi alocaţi către domeniul social, sau dacă vor fi tăiate anumite taxe, ”eşecul este garantat”.

19 ian. 2022, 06:12
Florin Cîţu anunţă că economia nu mai duduie şi atacă măsurile populiste ale PSD: „România riscă să intre în recesiune anul acesta”

Liderul partidului de guvernământ PNL, fostul premier Florin Cîțu, a declarat marți seară, la Digi24, că România riscă să intre în recesiune în acest an. „Sa stiti ca acum vorbim de facturile la gaze, dar in acelasi timp exista in mediul economic, deja se construieste, o situatie dificila. Cresterea preturilor la gaze a dus la antrenarea cresterii altor preturi, a crescut cheltuiala cu forta de munca, la o inflatie de final de an mai mare decat ne asteptam, nu poate sa insemne decat crestere de dobanzi. Si aici, este complicat, fara un deficit in scadere, situatia Romaniei se complica in perioada urmatoare si stabilitatea economica este pusa in pericol daca nu se iau masuri urgente”, a spus Cîțu, de profesie economist. El a adăugat că „trebuie sa lasam populismul deoparte”.

Florin Cîţu cere măsuri dure în cazul facturilor greşite. „Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare urgent. Statul român are 40%”
Întrebat ce se va întâmpla, dacă nimeni nu va face nimic, liderul liberal a declarat că există un pericol foarte mare ca ”economia să se gripeze”.

”Dacă nimeni nu face nimic, există un pericol foarte mare. Dacă ninemi nu face nimic şi vom păstra mesaje populiste, riscul este ca în cursul acestui an economia să se gripeze mai mult decât ne aşteptam. Deja pornim anul acesta cu o creştere economică sub cea de anul trecut. Şi deja Banca Mondială a redus creşterea economică pentru 2022 de la o estimare iniţială, făcută acum câteva luni de zile. Trebuie să fie un efort din partea Guvernului, cu măsuri care să lucreze la această dinamică”, a declarat Cîţu.

Florin Cîţu, despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Nicolae Ciucă. „Va trebui să clarifice în faţa românilor situaţia cu teza de doctorat”

De asemenea, întrebat dacă ar putea apărea o nouă recesiune economică, Florin Cîţu nu a exclus acest lucru.
”Depinde de şocuri. Dacă inflaţia accelerează rapid şi dobânzile cresc rapid, da, se poate acest lucru. Dar eu sper să avem înţelepciunea să nu mergem în acea direcţie, să ne uităm că ok, deja am cheltuit banii de la buget pentru compensarea facturilor, alţii nu mai sunt şi dacă cumva există riscul – şi sper să nu se întâmple acest lucru – să luăm bani de la  investiţii, să îi punem la cheltuieli sociale sau în altă parte, atunci eşecul este garantat (…) Dacă ne propunem să venim cu propuneri de tăieri de taxe, greşit total în acest moment”, a declarat liderul PNL.
Florin Cîţu a explicat că, dacă vor fi luaţi bani de la investiţii şi vor fi alocaţi către domeniul social, sau dacă vor fi tăiate anumite taxe, ”eşecul este garantat”.

Florin Cîţu, nemulţumit de modul în care se comunică în coaliţie: E foarte uşor să scriu pe Facebook că vă propunem să creştem pensiile cu 60 %. Mă duc în coaliţie, nu se poate şi apoi să spun nu vrea partenerul de coaliţie. Aş vrea mai mult fair-play

Florin Cîţu a declarat, marţi seară, la Digi 24, că este nemulţumit de modul în care se comunică măsurile din coaliţie.

”E foarte uşor să vin şi eu să scriu pe Facebook că vă propunem să creştem pensiile cu 60 % sau cu 80 %. Mă duc în coaliţie, nu se poate, bineînţeles, şi apoi să spun nu vrea partenerul de coaliţie. Aş vrea mai mult fair-play, să vorbim în coaliţie, nu înainte de coaliţie, să aruncăm tot felul de mesaje pe surse sau prin comunicatori”, a declarat Florin Cîţu.

Acesta a precizat că partidele trebuie să comunice altfel pentru că nu sunt în campanie electorală.  ”Este o coaliţie şi este un compromis. Mă aşteptam să fie fair-play”, a mai afirmat Cîţu, precizând că nu vrea atacuri din partea liberalilor la adresa partenerilor.
”Eu sunt cel care le-am spus colegilor mei din Guvern să comunice elegant, nu vreau o comunicare care să pună în pericol stabilitatea acestei coaliţii. Este nevoie să avem această coaliţie în acest moment, să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca Partidul Naţional Liberal să fie cel care aruncă în aer această coaliţie. De aceea nu vedeţi membrii guvernului din Partidul Naţional Liberal să iasă la atac, nu-i vedeţi să atace preşedintele Partidul Social Democrat”, a adăugat Cîţu.
Liderul PNL a mai precizat că liberalii trebuie să susţină măurile liberale din Programul de guvernare, dar şi să arate că sunt un partener cu care se poate lucra.