Florin Cîţu, avertisment despre creşterea preţurilor. „Rata inflației se duce spre două cifre. Atributul inflației revine 100% BNR”

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a mărturisit că îl "îngrijorează" faptul că rata inflaţiei ar putea depăşi 10%, ceea ce ar putea duce la o creştere a tuturor preţurilor. Din acest motiv, fostul premier cere intervenţia Băncii Naţionale a României pentru a ţine sub control inflaţia.

09 feb. 2022, 08:36
Florin Cîţu, avertisment despre creşterea preţurilor. „Rata inflației se duce spre două cifre. Atributul inflației revine 100% BNR”

Florin Cîţu a afirmat că nu este de acord cu plafonarea preţurilor, explicând că acestea vor scădea în România în momentul în care există competiţie şi economia se extinde.

„Soluția este doar o soluție liberală și am arătat în ultimii doi ani de zile că poți să ai creștere economică peste așteptări, poți să creezi locuri de muncă în cele mai dificile momente. Nimeni nu se aștepta să putem să creștem economia, să ai o scădere a ratei șomajului, pe care am avut-o în 2021, în toată această perioadă, cu pandemie, cu criză economică, cu prețuri la energie mai mari, companiilor din România să le rămână capacitate de producție, să poți să încasezi mai mult, dar am făcut asta și am arătat că se poate face asta investind. Gândiți-vă, aceeași soluție aplicată într-o economie care nu trece prin momente dificile”, a declarat preşedintele PNL, conform B1TV.

Florin Cîţu a atras atenţia că rata inflaţiei este mare şi se duce spre două cifre.

„Bineînțeles, astăzi avem o provocare în față, prețurile, nu doar la energie, toate prețurile. Rata inflației este deja mare, se duce spre două cifre. Dacă depășește 10%, mă îngrjorează, dar aici iarăși trebuie să fim foarte onești și să spunem că atributul controlului dinamicii prețurilor, al inflației, revine 100% Băncii centrale”, a precizat preşedintele Senatului.

Citeşte şi: Florin Cîţu nu-l mai susţine necondiţionat pe Nicuşor Dan: „Nu-i facem lui majoritatea în CGMB, facem majorităţi în funcţie de proiecte”

Florin Cîţu explică cum poate interveni BNR pentru a ţine sub control inflaţia

„Sunt două variante. Pe de o parte, Banca centrală, bineînțeles, prin instrumentele pe care le are, și asta este dobânda, prețul banilor, poate ușor, ușor să scumpească prețul banilor, asta este o variantă. Bineînțeles că Guvernul poate să ajute prin două căi – să mențină deficitul bugetar redus sau să îl reducă; să investească. Prețurile vor scădea în România și vom avea o dinamică scăzută doar atunci când economia se extinde, când ai mai multă competiție. Nu plafonarea prețurilor rezolvă problema prețurilor. Competiția rezolvă problema prețurilor. Dacă vrem să avem prețuri scăzute, trebuie să mergem în direcția inversă, nu spre plafonare, ci spre deschidere a piețelor”, a conchis Florin Cîţu.

Citeşte şi: Primele atacuri ale lui Cătălin Drulă la adresa lui Klaus Iohannis, din postura de preşedinte USR: „A trădat grav electoratul român, a adus PSD la guvernare”