Florin Cîţu, avertisment sumbru după deciziile BNR: Urmează dobânzi mai mari şi o rată a inflației cu două cifre până în 2024 cel puţin

Fostul premier Florin Cîţu avertizează că în perioada următoare dobânzile vor creşte. De asemenea, rata inflației va avea două cifre până în 2024 cel puțin.

07 iul. 2022, 10:47
Florin Cîţu, avertisment sumbru după deciziile BNR: Urmează dobânzi mai mari şi o rată a inflației cu două cifre până în 2024 cel puţin

„BNR recunoaște că a scăpat inflația de sub control. Urmează dobânzi mai mari și o rată a inflației cu două cifre până în 2024 cel puțin”, susţine fostul premier Florin Cîţu, într-o postare pe Facebook, după ce BNR a majorat dobânda-cheie la 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.

Citeşte şi: Isărescu dă cea mai proastă veste chiar în ziua în care a crescut dobânda-cheie cu 1%: „Va fi greu să evităm recesiunea și să ieșim din ea. Va fi nevoie de răbdare / Rusia a prins momentul de slăbiciune al Europei”

Potrivit fostului premier, creşterea rata inflaţiei se datorează factorilor interni.

„BNR confirmă că cel puțin 65% din rata inflației se datorează factorilor interni (așa cum am tot spus). BNR influențează CORE2-inflația de bază.

„Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accentuat trendul ascendent în prima lună a trimestrului II, inclusiv în raport cu previziunile, dar și l-a temperat apoi, ajungând la 9,1 la sută în luna mai, de la 7,1 la sută în martie”.

Excedentul de cerere alimentează creșterea prețurilor în continuare. Prețurile sunt determinate de cerere și ofertă. Atât timp cât există excedent de cerere prețurile nu au cum să scadă. Din contră, vor continua să crească într-un ritm accelerat alimentând rata inflației în perioada următoare. Din păcate, BNR confirmă că în acest moment aleargă după rata inflației.
„Evoluția face probabilă o reamplificare vizibil peste așteptări a excedentului de cerere agregată în acest interval, dar relativ moderată.”
Soluția pentru inflație mica și dobânzi mici? La BNR+MF.
Responsabilitatea pentru inflație mare și dobânzi mari?”, conchide Florin Cîţu.

Citeşte şi: Analist economic: „Multe dintre economiile naţionale se îndreaptă către recesiune în următoarele 12 luni”. Care sunt ţările vizate

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de miecuri, 6 iulie 2022, a hotărât:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.