Florin Cîţu avertizează că economia nu mai duduie: situaţia României s-a deteriorat grav!

INS anunţă, în ton cu fostul premier, o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul

28 feb. 2022, 09:47
Florin Cîţu avertizează că economia nu mai duduie: situaţia României s-a deteriorat grav!

Președintele PNL și al Senatului, Florin Cîţu, susține că situația economică a României s-a deteriorat grav în primele două luni ale anului, iar unda de șoc ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei este una care ne prinde total nepregătiți.

Noile prețuri plafonate pentru RCA ajung în Consiliul Economic și Social. Brokerii avertizează: Zeci de mii de oameni riscă să rămână fără slujbă
”Situația este complicată pentru Rusia, dar efectele se vor întinde pe mai multe țări și de aceea este bine să fim pregătiți pentru unda asta de șoc. Din păcate, în România, în luna ianuarie, situația economică s-a deteriorat grav și ne prinde cam nepregătiți această undă de șoc. A devenit clar că ne împrumutăm pentru cheltuieli curente, cheltuieli cu dobânzi care au crescut de trei ori față de anul trecut, cu rambursări de TVA mai mici. În astfel de situații trebuie să fi pregătit să impui sancțiuni, dar să și faci față efectelor”, a declarat Florin Cîţu.

Războiul din Ucraina a aruncat în aer preţul aurului. BNR l-a cotat joi la cea mai ridicată valoare din istorie, în raport cu leul

„În primul rând piețele financiare vor avea o evoluție volatilă, pentru că deja avem inflație la nivel global, iar eu mă aștept la o creștere a prețurilor (…) Din păcate, execuția bugetară ne arată că la începutul acestui an au fost luate niște decizii care prind pe picior greșit România în fața acestei crize. Trebuie o foarte mare atenție în modul în care cheltuim banul public, cel mai mare pericol pentru România este să cădem pradă populismului, pentru că asta s-a întâmplat la începutul acestui an.”, a mai spus Florin Cîţu, la RFI.

Florin Cîţu: România are rezerve de gaze, pentru a trece peste această perioadă, nu există o problemă / Criza cu care ne confruntăm este rezultatul lipsei investiţiilor în energie, în ultimii ani

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, luni, la RFI, că România are rezerve de gaze, pentru a trece peste această perioadă de iarnă şi nu există o problemă, iar pentru iarna următoare, se merge pe mai multe soluţii, ministrul Energiei fiind plecat în Qatar şi urmând să plece şi la Baku. El a precizat că această criză cu care ne confruntăm este rezultatul lipsei investiţiilor în energie, în ultimii ani, nu numai în România ci şi în Europa.

”În primul rând să ştie toată lumea că România are rezerve de gaze, pentru a trece peste această perioadă, nu există o problemă. Am discutat şi cu preşedintele Transgaz şi cu ministrul Energiei, deci nu există o problemă pentru România în ceea ce priveşte rezerva de gaze”, a spus preşedintele PNL.

El a precizat că ”pentru iarna următoare, se merge pe mai multe soluţii”. ”Ştiu că ministrul Energiei va pleca iarăşi la Baku, astăzi sau mâine, a fost în Qatar, se caută soluţii. Ştiţi foarte bine, SUA oferă gaz lichefiat pentru Europa, deci în acest moment toată Uniunea  Europeană vine cu soluţii pentru a avea resurse alternative, pentru iarna următoare”, a spus liderul liberal.
Florin Cîţu a menţionat că în această iarnă lucrurile sunt clare şi ”Europa are rezerve pentru a trece de această iarnă, dar este un semnal clar că trebuie să diversificăm, şi mai mult, trebuie să investim”. El a menţionat că această criză cu care ne confruntăm este rezultatul lipsei investiţiilor în energie, în ultimii ani, nu numai în România ci şi în Europa.
Florin Cîţu a amintit pactul transpartinic, pe energie, aşa cum România a investit în Apărare. ”Trebuie să investim şi în securitate energetică, în fiecare an”, a spus el.

INS: Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul

Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii, până în luna aprilie, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS)
”Creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii. Relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii. Creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul”, arată datele INS.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor se vorînregistra cele mai mare creşteri (solduri conjuncturale +34%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +42%).

Construcţii
Potrivit estimărilor din luna februarie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +52%).

Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural 0%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).

Servicii
Conform estimărilor din luna februarie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). De asemenea, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +30%).