Florin Cîțu cere Ministerului Sănătății să dea explicații românilor pentru sistarea intervențiilor care nu sunt urgente

Florin Cîțu solicită Ministerului Sănătății să comunice mai bine cetățenilor ce anume implică decizia cu privire la sistarea intervențiilor care nu sunt urgente.

08 oct. 2021, 14:31
Florin Cîțu cere Ministerului Sănătății să dea explicații românilor pentru sistarea intervențiilor care nu sunt urgente

Florin Cîțu

, premierul demis, a declarat vineri la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) de la Ciolpani, că Ministerul Sănătății trebuie să comunice mai bine cetățenilor ce implică decizia cu privire la sistarea intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgente.

„Pentru reprezentanţii MS, trebuie să comunicăm spitalele care sunt cu sistarea internărilor şi intervenţiilor care nu sunt urgente. Trebuie explicat mai bine public ce se întâmplă pentru că noi nu vorbim neapărat să sistăm internări sau proceduri unde viaţa pacientului este în pericol. E vorba despre sistarea internărilor pentru pacienţii al căror tratament poate fi asigurat ambulatoriu sau la domiciliu.

Mai multă comunitare! Trebuie să le explicăm oamenilor ce se întâmplă cu această decizie”, a afirmat Cîţu.

Florin Cîțu amenință Ministerul Sănătății pentru criza sanitară: „Cine e responsabil ar trebui să răspundă chiar cu funcția”

Premierul interimar Florin Cîţu făcut declaraţii, vineri, la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) de la Ciolpani.

Premierul demis a lansat un afront la adresa Ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, pe care o consideră răspunzătoare pentru lipsa ventilatoarelor din insitutuțiile medicale, în contextul în care spitalele au depus solicitări în acest sens încă din august.

„Am vrut să intervin azi pentru că voiam să văd cum au fost puse în aplicare măsurile luate recent şi dacă vedem deja efecte.
Aş vrea să vorbim despre mecanismul european pentru situaţii de urgenţă şi aş vrea ca la final Raed Arafat să ne spună ce se întâmplă cu medicamente.

Aş vrea ca Ministerul Sănătăţii să îmi spună, pentru că suntem în ancheta pentru valul patru, cum a fost pregătit şi tot referitor la medicamente.

Referitor la medicamente, se pare că a fost o licitaţie care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie şi până acum o săptămână această licitaţie a fost tergiversată. Dintr-odată ne-am dat seama că nu avem acest medicament.

Aş vrea să ştiu să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii a tergiversat această achiziţie pentru aceste medicament atâtea luni de zile. Din aprilie şi până acum câteva luni, până când licitaţia a fost finalizată. E foarte important ca aceste informaţii să fie prezentate public

Ancheta pentru pregătirea valului 4. Au fost spitale care au făcut solicitări pentru ventilatoare din luna august. Ministerul Sănătății nu a luat act de aceste solictari ale Spitalului de Boli Infecțioase, au fost solicitari aveam ventilatoarele și cineva din Ministerul Sănătății nu a răpuns și ar trebui sa raspunda chiar cu funcția.”, a precizat Florin Cîțu.