Florin Cîţu: „Dacă vă spun ce măsuri dure trebuie luate, atunci chiar mă dau afară din partid!”

Demis de la conducerea PNL, Florin Cîţu continuă să atace măsurile luate de propriul partid şi de propriul Guvern chiar cu riscul de a fi dat afară. Fost lider al PNL anticipează o inflaţie de 15%.

12 apr. 2022, 12:28
Florin Cîţu: „Dacă vă spun ce măsuri dure trebuie luate, atunci chiar mă dau afară din partid!”

Președintele Senatului, Florin Cîţu, susține că această creștere a inflației, care a ajuns în luna martie la 10,2%, va genera costuri mari pentru români și măsuri dure din partea Guvernului. Întrebat care vor fi acele măsuri, Cîțu a spus că se teme că va fi exclus din PNL, dacă le va spune public, dar în schimb le va comunica în interiorul partidului.

Rata inflaţiei a ajuns după 18 ani în România la 10,2%. Cel mai mult s-au scumpit cartofii, uleiul şi carburanţii

”Însemnă că am intrat în zona roșie. Mie îmi era teamă să nu avem inflație cu două cifre. BNR prognozase o rată a inflației cu două cifre, la finalul anului, dar uite că deja suntem acolo.

Trebuiau luate măsuri mult mai devreme, pentru că pe măsură ce evoluează rata inflației, măsurile care vor trebui luate sunt mult mai dure.

Chiar mă dau afară din partid, dacă vă zic acum măsurile. Le voi spune în interiorul partidului, soluțiile văzute de mine în calitate de economist. Eu mă uit la ceea ce a spus Guvernul, pentru că ministrul de Finanțe ne-a spus că nu vom ajunge la o rată a inflației cu două cifre și uite că a fost contrazis.”, a spus Florin Cîţu.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, susține că România va depăși rata inflației de 15%, până la finalul acestui an. Cîțu a cerut Băncii Naționale și Guvernului să lucreze împreună pentru a stăvili rata inflației și creșterile de prețuri.

”Estimările inițiale arătau că putem merge maxim până la 13%, dar se pare că vom merge la 15%. Aici trebuie să lucreze BNR, alături de Guvern pentru a ține rata inflației sub control. Obiectivul este să mențimen o rată a inflației stabilă pe termen mediu și lung (…) Lucrăm toți cu diferite modele, iar ministrul de Finanțe a aplicat un model care îi arăta că rata inflației nu va sări de două cifre. Eu am folosit un alt model care îmi arăta că vom depăși două cifre.”, a spus Florin Cîţu.

INS face topul scumpirilor: Gazele naturale, combustibilii, gazele și cartofii conduc topul
Gazele naturale, combustibilii, cartofii şi uleiul s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce singura ieftinire s-a înregistrat la energia electrică, pentru care au fost luate în considerare prevederile OUG nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi. În intervalul martie 2021 – martie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 46,49%, la combustibili cu 34,16%, la cartofi cu 36,5% şi la uleiul comestibil cu 32,33%. La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri mari au mai fost înregistrate la mălai (plus 24,35%) şi făină (plus 21,47%).

Vești bune pentru românii cu rate la bănci. Guvernul vrea amânarea plăților pentru această categorie de persoane
Comparativ cu luna anterioară, alte legume şi conserve de legume s-a scumpit în martie 2022 cu 5,85%, uleiul cu 5,83%, iar untul cu 5,10% şi nu a fost înregistrată nicio ieftinire. Per total, comparativ cu februarie 2022, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat, în medie cu 2,54%. La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale şi combustibili, la energia termică (plus 20,99%). Potrivit INS, preţurile la energia electrică au scăzut în perioada martie 2021 – martie 2022 cu 7,64% (influenţate de prevederile OUG 118/2021). Faţă de luna anterioară, combustibilii s-au scumpit cel mai mult, respectiv cu 7,67% şi nu a fost consemnată nicio ieftinire la această categorie de mărfuri. Creşterea medie a preţurilor faţă de februarie 2022 a fost la mărfurile nealimentare de 1,86%.

În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri anuale au fost consemnate la serviciile poştale (plus 17,50%), la cele de apă, canal, salubritate (plus 14,68%) şi alte servicii (plus 11,54%).

În raport cu luna anterioară, cele mai mari majorări de tarife au fost înregistrate în martie 2022 la transportul rutier (3,58%), la servicii de apă, canal, salubritate (plus 201%) şi la confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte (plus 1,43%) în timp ce la transportul aerian s-a consemnat o scădere de 7,04%. În medie, preţurile la servicii s-au majorat comparativ cu februarie 2022 cu 0,67%. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%.