Florin Cîțu, Dan Barna, Rareș Bogdan, Dacian Cioloş și Stelian Ion au încălcat independenţa justiţiei în dosarul 10 august. Reacţia premierului şi a lui Vlad Voiculescu

Premierul Florin Cîțu, ministrul Justiției, Stelian Ion, vicepremierului Dan Barna și fostul premier Dacian Cioloș, dar și alți lideri politici din zona coaliţiei de guvernare au afectat independența Justiției în dosarul „10 august”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.

10 mai 2021, 11:59
Florin Cîțu, Dan Barna, Rareș Bogdan, Dacian Cioloş și Stelian Ion au încălcat independenţa justiţiei în dosarul 10 august. Reacţia premierului şi a lui Vlad Voiculescu

Inspecţia Judiciară a finalizat raportul privind „apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic „10 AUGUST” şi a decis că liderii politici din zona coaliţiei de guvernământ au afectat independenţa autorităţii judecătoreşti în ansamblul său, potrivit Mediafax.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei: Din punctul meu de vedere, nu e închis Dosarul 10 august

„Prin declaraţiile publice, postările pe reţele de socializare, astfel cum au fost preluate şi prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, a afectării independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său”, se arată în raportul inspectorilor judiciar.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu şi Clotilde Armand, revoltaţi de menţinerea deciziei de clasare a dosarului „10 august”. Dacian Cioloş vrea comisie parlamentară

„Ulterior soluţionării definitive a dosarului nr.26704/3/2020, dar anterior motivării hotărârii judecătoreşti, în perioada 2-4 martie 2021, mai multe personalităţi politice din România, reprezentanţi ai puterilor executive şi legislative (prim-ministrul României, ministrul Justiţiei, europarlamentari, reprezentanţi ai partidelor politice aflate în prezent la guvernare), fie în cadrul unor postări pe reţeaua de socializare Facebook, fie în cadrul unor interviuri şi emisiuni radio şi TV, au făcut o serie de afirmaţii referitoare la legalitatea soluţiilor dispuse de procuror/pronunţate de judecător, funcţionarea sistemului de justiţie în ansamblul său, activitatea procurorilor de caz, a procurorului-şef DIICOT şi a judecătorului de cameră preliminară şi au solicitat, după pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, identificarea altor căi de continuare a anchetei penale faţă de persoanele pentru care se dispusese clasarea sau demararea unei anchete parlamentare care să aibă aceeaşi finalitate, respectiv de stabilire a persoanelor vinovate, care au continuat şi ulterior luărilor de poziţie ale Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, Tribunalului Bucureşti şi ale reprezentanţilor unor asociaţii profesionale ale judecătorilor”, arată Inspecţia Judiciară.

Florin Cîțu, reacţie la raportul Inspecției Judiciare în dosarul 10 august

„Nu am vazut raportul, nu am nicio reactie, multumesc mult de tot”, a spus premierul Florin Cîţu, despre raportul Inspecției Judiciare în dosarul 10 august.

La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reacţionat după raportul IJ.

„Inspecția Judiciară, condusă în mod fabulos de același domn Lucian Netejoru, constată astăzi că declarațiile mai multor politicieni (printre care mă număr) cu privire la dosarul „10 august”… „au afectat independența justiției” și „au avut un puternic impact negativ asupra (…) credibilității justiției în rândul opiniei publice”.
Este ca și cum ai spune că recentul concurs de la casele de asigurări* afectează credibilitatea sistemului de sănătate.
Este ca și cum ai spune că rezultatele testelor PISA afectează credibilitatea sistemului de educație.
Este ca și cum ai spune că reportajele despre tăierile ilegale de păduri afectează credibilitatea Romsilva.
Adevărul este că Romsilva este direct responsabilă de furtul „ca în codru” și poate chiar și de expresie, că sistemul de educație este cea mai mare vulnerabilitate a țării ăsteia pe termen mediu și lung, că șefii caselor de asigurări județene au fost mereu numiți politic și mulți nici măcar nu au avut curajul să participe la concurs și da… că sistemul nostru de justiție reușește să se decredibilizeze cu fiecare dosar care este fie amânat, fie îngropat. Dosarele „10 august” și „Colectiv” sunt doar cele mai recente.
* la care doar 5 candidați au luat notă de trecere”, a scris Vlad Voiculescu, pe Facebook.