Florin Cîţu: „De la buget vom vedea dacă merge bine coaliţia cu PSD. Dacă vedem că nu sunt respectate reformele, mergem în PNL şi luam o decizie”

Președintele PNL, Florin Cîțu, pune declarațiile ministrului Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), pe seama „euforiei” după intrarea la guvernare. Câciu a anunțat că a demarat mai multe acțiuni de audit în instituție.

02 dec. 2021, 21:47
Florin Cîţu: „De la buget vom vedea dacă merge bine coaliţia cu PSD. Dacă vedem că nu sunt respectate reformele, mergem în PNL şi luam o decizie”

Florin Cîţu a afirmat joi seară că este mulţumit până acum de funcţionarea coaliţiei de guvernare, dar a specificat că primul pas major şi, în acelaşi timp, prima evaluare a funcţionalităţii alianţei cu PSD va fi bugetul pe 2022.

„Am văzut și eu declarațiile. Am auzit și discuții despre audit. Mi-a adus aminte de Liviu Dragnea, care vorbea de o gaură imaginară. Ce este deranjant sunt insinuările venite de la PSD, pentru că sunt într-o coaliție de guvernare. Pun astfel de declarații pe seama euforiei că au intrta la guvernare.

.La doamna Turcan nu-mi dau seama pe ce s-a bazat. Discuția o să fie în PNL. Bani de pensii erau.

Cand a fost facuta coalitia cu USR si UDMR eu am fost un pic dat de-o parte de presedintele PNL. Acum eu am lasat premierul sa aiba aceste negocieri, ca sa aiba amprenta pe acest executiv. Daca PNL se duce si da totul la o parte, nu mai e negociere. In Germania astfel de negocieri au 3 luni de zile, in Olanda dureaza de la inceputul anului si nici acum nu au guvern.

Au aparut atacuri de la USR si la adresa mea, si la adresa lui Klaus Iohannis, le-am cerut explicatii si nu am primit. Nu e vorba despre mine, dar am facut un compromis pentru a scoate Romania din criza.

Florin Cîţu: „PNL are un parteneriat cu preşedintele Iohannis. Ne-a cerut o guvernare stabilă şi asta a fost varianta”

Am aratat ca se poate administra o economie fara sa cresti taxe, punand pe primul loc cetateanul. Atata timp cat vedem ca aceste lucruri raman in picioare, nu sunt atacuri la statul de drept, ca se respecta PNRR, avem aceasta coalitie. Daca vedem ca sunt puse in pericol, mergem in PNL si luam o decizie.

Fata de ce exista pana in 25 septembrie, eu nu iau decizii singur. Ati vazut, nu exista acum unanimitate in PNL. Inaintea noastra a fost nominalizat Dacian Ciolos, care a mers si pana la vot in Parlament. Nu noi am intarziat lucrurile, ci USR, care trebuia sa se opreasca, cand a vazut ca nu au voturile. Noi am trecut un guvern in 2019, cand aveam doar 20% in Parlament. Acum nu s-a putut negocia.

Noi avem un parteneriat cu presedintele Iohannis, ni s-a cerut o guvernare stabila si asta a fost varianta. Presedintele sustine PNL, a nominalizat premierul propus de PNL. Presedintele nu se imlica in politica PNL.

De la buget vom vedea daca merge bine coalitia. Daca apar derapaje care pun in pericol stabilitatea economica a Romaniei, greu dobandita dupa ani de greseli, atunci vom vedea, venim in PNL si decidem daca si cum mergem mai departe. Nu este o coalitie in alb. Eu pun declaratiile celor de la PSD pe seama euforiei de inceput.

Cel mai important este acum ca PNL va fi la guvernare pana in 2024 si ne asiguram ca reformele vor fi implementate. Inainte nu puteam scoate masurile proaste. Am tipat impotriva ordonantei 114, dar nu am putut-o opri, abia cand am venit la guvernare am scos-o.

Florin Cîţu, despre coaliţia cu PSD: „PNL are premierul, eu zic că este o victorie”

Daca reusim sa implementam PNRR, reform pensiilor, reforma salarizarii, legata de performanta, Romania Educata, digitalizarea, in care am facut intr-un an de zile cat nu s-a facut in 30 de ani, atunci da, a meritat aceasta coalitie. Nu cred ca exista cineva care sa spuna ca nu e nevoie de reforme in aceste domenii. Sunt 64 de astfel de reforme in PNRR pentru care primim finantare de la UE. Daca cineva vrea sa le puna in pericol pentru ca nu au fost negociate de cine trebuie.. Exista posibilitatea evaluarii la 2 ani.

Daca vorbim de preturi, la BNR ar trebui sa intrebam. Eu cred ca e adevarat ce spun economistii BNR, ca aceasta rata a inflatiei este tranzitoriu, care va scadea. BNR spune ca va inceta in primavara. Altfel ar fi luat masuri mai din timp, dar trebuie avut in vedere ca orice masuri luate de BNR are efecte in aproximativ 8 luni.

Banii din imprumuturi merg pentru a acoperi deficitul bugetar. Deficitul vine din banii mersi la investitii. In 2021 este primul an in care imprumuturile au mers catre investitii, care este regula de aur in economie.

Suntem partidul care are premierul. Eu zic ca este o victorie. Nu e o relatie de iubire intre PNL si PSD. Vrem sa ne asiguram ca PNL isi duce la capat mandatul primit de la cetateni, de a duce la capat reformele din programul de guvernare. Noi suntem acolo pentru a fi garantul acestor reforme, pe care nu le facem pentru noi, ci pentru generatiile viitoare.

Ruperea coalitiei cu USR a pornit de la un ministru care nu a vrut sa-si exercite atributiile de ministru. Care santaja prin presedintele partidului sau un premier, care lega un proiect de un alt act normativ, un ministru care nu a gasit 8 luni de zile o solutie pentru desfiintarea SIIJ. Tara a fost gestionata foarte bine dupa aceea. Am gasit solutii de fiecare data, asta este provocarea. Politic a fost o criza, dar economia a fost gestionata.”, a spus Florin Cîţu la Digi24.

Florin Cîţu: „Acum Ministerul Sănătăţii este la PSD, este datoria lor să gestioneze valul 5”

„Acum PSD este la guvernare, au Ministerul Sanatatii, trebuie sa gestioneze valul 5. Declaratiile politice din Parlament sunt altceva, toti facem declaratii in Parlament, important e sa vedem faptele. E simplu sa spui ca ai fi facut mai bine, uitandu-te inapoi. Si eu sunt mai bun antrenor decat Radoi, cand ma uit la echipa nationala. Asta vara nu aveam cazuri, nu avea sens sa venim atunci cu restrictii. Eu am sustinut campania de vaccinare toata vara. Ca au fost cei de la AUR, partenerii celor de la PSD, care au dus o campanie antivaccin…”, a adaugat Cîţu.

„Trebuie sa vedem daca din punct de vedere legal este ok nominalizarea lui Marian Neacşu la Secretariatul General al Guvernului, am vorbit si cu domnul Ciucă, pentru a se asigura de acest lucru.”, a mai declarat Florin Cîţu.

Citeşte şi: Kelemen Hunor: S-a schimbat raportul de forţă în coaliţie, prima forţă din coaliţie este PSD

Fostul premier Florin Cîțu și președinte al PNL a fost întrebat, joi seară, la Digi24, dacă își dorește și dacă va mai rămâne președintele PNL, deși nu mai conduce Executivul. Cîțu a răspuns că este președintele PNL și, la întrebarea dacă va exista un Congres al liberalilor în 2023, fostul prim-ministru a spus că viitorul Congres PNL va fi în 2025.


loading...
Partenerii noștri