Florin Cîţu, declaraţii de ultim moment: Restaurantele rămân deschise doar pentru două categorii de oameni!

Florin Cîţu este invitatul serii la TVR 1. Premierul va răspunde în această seară, de la ora 21, la cele mai aşteptate întrebări.

30 sept. 2021, 21:03
Florin Cîţu, declaraţii de ultim moment: Restaurantele rămân deschise doar pentru două categorii de oameni!

Noutăţi adoptate azi de CNSU:

-Avem două modificări, cea referitoare la şcoli, vor rămâne cu prezenţă fizică. Cealaltă decizie e legată de faptul că păstrăm la 6 la mie economia deschisă. Rămân restaurantele deschise, dar doar pentru vaccinaţi şi cei trecuţi prin boală. Specialiştii consideră că e mai bine aşa. Pentru cei vaccinaţi şi cei trecuţi prin boală e mai puţin riscant.

-Masca va fi şi în aer liber şi în spaţiile aglomerate.

-Circulaţia pe timp de noapte, doar pentru persoanele vaccinate şi trecute prin boală.

Şcolile rămân deschise şi se fac teste

-Într-o localitate unde ai incidenţă mare probabilitatea e mare să fie infectaţi. Noi oferim posibilitatea ca dacă într-o clasă nu sunt persoane infectate să se poată continua cu prezenţă fizică.

-După hotărârea CNSU, vor veni ordinele MS şi ME. Asistenţii vor face teste, dar poate fi solicitat şi DSP.

-Se scoate testarea peste 6 la mie. Vreau să fie un mediu sigur. Restaurantele rămân la aceeaşi capacitate. La fel şi terasele.

Testarea profesorilor

-Ori mâine, ori luni va fi gata. Începusem cu asistenţii sociali, apoi a venit propunerea şi cu profesorii. Vreau să le avem gata luni şi să le trimitem în Parlament. Cred ca fi un proiect care va include pe toată lumea. Personal din educaţie, din sănătate. Dacă Parlamentul României vrea, proiectele pot trece şi într-o săptămână.

Moţiunea de cenzură

-Noi ne ocupăm de soluţii pentru pandemie să-i ajutăm şi pe români. În Parlament azi nu poţi să discuţi cu nimeni. PSD, USR PLUS, AUR nu au altă intenţie decât să distrugă România. Sunt multe lucruri de făcut în perioada următoare.

Vaccinarea obligatorie

Sunt colegi care susţin. Vom vedea dacă va trece acest amendament. Am văzut discuţii, e o variantă la care ne gândim, dar eu cred că va rămâne doar varianta de testare. Sunt multe discuţii pe vaccinarea obligatorie şi aş vrea să lăsăm specialiştii să se pronunţe.

-Vaccinarea e singura soluţie de a scăpa de pandemie.

-România a fost zonă verde până acum două săptămâni. Totul era deschis, rata de infectare scădea în fiecare zi. Ceea ce am tot spus eu a fost că avem vaccin, să se vaccineze. Au fost centre de vaccinare deschise toată vara. Am cerut să rămână la fel şi paturile de la ATI. Că nu am fost ascultat, că MS nu a făcut nimic asta e alta problemă.

-Mă vaccinez cu doza a treia foarte curând.

Despre USR PLUS, „alianţa iresponsabililor”

-Avem alianţa iresponsabililor care, indiferent de situaţia în care suntem astăzi, ei vor să dea jos Guvernul. Şi fără niciun plan. Pentru că cei de la PSD nu vor să meargă la guvernare. USR PLUS, la fel, nu are niciun plan. Suntem în nişte filme de copii care nu iau în serios situaţia României. Pe partea de PNRR avem de luat decizii ca să putem implementa PNRR. Sunt oameni care au lucrat la PNRR şi acum s-au trezit că vor să colaboreze cu PSD. Ăsta e şocul momentului. Să stea lângă PSD şi AUR. Acum un an de zile ar fi făcut orice să nu fie lângă PSD.

Marţi e moţiunea. Există posibilitatea ca Guvernul să cadă. Ce face PNL?

-PNL tocmai a avut un Congres unde eu am câştigat şefia PNL. Nu există altă variantă de premier din partea PNL. PNL va fi la guvernare până în 2024. Nu există altă variantă. Vreau să-i văd pe cei de USR PLUS votând împotriva PNRR, împotriva celorlalte reforme.

-În această perioadă am văzut multe atacuri la PNL. Trebuie să se oprească. Cei care vor să negocieze cu PNL trebuie să aibă mare grijă ce mişcări fac. Dacă stai la masă cu PSD, nu stai la masă cu noi.

-Se formează guvern fără USR PLUS. Ar putea fi PNL UDMR, minorităţi. Fac să treacă acest guvern prin negocieri. Vă aduc aminte că USR nu a vrut să fie la guvernare nici anul trecut. Cred că ei chiar nu vor să fie la guvernare. Sunt mulţi oameni din USR PLUS care au înţeles că direcţia în care merge conducerea USR PLUS e una greşită. E greşită pentru români.

-Vor prezenta un program de guvernare foarte bun. Vom vedea clar cine e pentru reforme în România. Altfel, partidele îşi vor asuma că vor fi taxate la vot. În Parlament sunt şi mulţi oameni responsabili care nu vor să arunce România în aer. Sunt oameni cu care eu vorbesc şi care vor aceste reforme.

Sunt semnale de la preşedinte că vă susţine în a nu renunţa sub nicio formă?

-Domnul preşedinte a spus foarte clar că nu e niciun motiv pentru ca eu să-mi dau demisia sau să fiu demis.