Florin Cîțu, despre problemele la platforma de vaccinare: „Normal că nu e perfect. Învățăm din experiență”

Florin Cîțu, premierul României, a declarat că obiectivul este ca până în luna septembrie mai mult din 70% de români să fie vaccinați anti-Covid.

19 ian. 2021, 21:08
Florin Cîțu, despre problemele la platforma de vaccinare: „Normal că nu e perfect. Învățăm din experiență”

Florin Cîțu a mai anunțat că AstraZeneca ar putea primi aprobarea din partea Uniunii Europene în următoarele luni. Până în acest moment, în România, sunt disponibile vaccinurile anti-Covid lansate de Pfizer BioNTech și Moderna.

În ceea ce privește problemele de pe platforma de programare pentru vaccinul anti-Covid, premierul a dat de înțeles că totul este sub control.

Probleme la platforma de programare pentru vaccin. Ce spune Florin Cîțu

„Probleme au apărut şi în Austria şi în mai multe ţări. Sunt platforme create foarte rapide, cu un flux foarte mare de cetăţeni şi e normal câteodată să fie şi probleme. Sunt probleme mai mari la aplicaţii gen Signal care au în spate mii de programatori.

Noi lucrăm cu personalul de la STS. Zic că a funcţionat foarte bine această platformă până acum. Majoritatea celor care au vrut s-au înregistrat. Dintre cei care s-au înregistrat, proporţia este foarte importantă – vârstnici peste 65 de ani şi cronici sunt 75%.

În perioada imediat următoare, dacă menţinem acest criteriu, vom reuşi să-i vaccinăm pe cei mai vulnerabili, cei 75%, persoane dintre cele care s-au înregistrat plus cronici.

Normal că nu este perfect. Nimic nu este perfect. Toţi am vrea să ne vaccinăm mâine. Este clar că, uitaţi-vă în Europa, învăţăm din experienţă.

Compania Pfizer a venit cu un plan – aceasta este capacitatea de producţie. După ce a văzut cererea foarte mare, şi-a mai deschis altă capacitate de producţie. A întrerupt o săptămână, ne-au dat mai puţin doze, dar revin. Toată Europa lucrează şi noi împreună cu ei pentru a îmbunătăţi această campanie.

Problemele care au fost la platforă la început vor fi eliminate şi platforma va fi din ce în ce mai bună. Peste două săptămâni, vom discuta altfel despre platformă şi ritmul vaccinărilor”, a mai spus Cîțu la EuropaFm.

Ce spune premierul despre preluarea șefiei PNL

Florin Cîţu a fost întrebat, marţi, despre tensiunile existente în PNL şi despre faptul că unii liberali cere plecarea lui Ludovic Orban de la conducerea partidului. Premierul a afirmat că în formaţiunea din care face parte pot exista diferite opinii şi că PNL „întotdeauna a fost viu în interior” şi a exclus varianta în care el ar prelua şefia partidului.

„Aici să ştiţi că eu vreau să vorbim despre partid la partid. Când o să mergem la partid, vorbim despre partid la partid. Aici vorbim despre Guvern. Până la urmă, PNL este un partid liberal, cu opinii. Că unii aleg să le pună în spaţiul public, asta este altceva. Dar este un partid liberal şi un partid care întotdeauna a fost viu în interior”, a explicat Florin Cîţu, la Europa FM.