Florin Cîţu, după discuţia cu Marcel Ciolacu: „Situaţia este complicată în economie: dobânzi mari, inflaţie, preţuri mari la carburant”

Preşedintele PNL Florin Cîţu a avut joi o discuţie cu liderul PSD Marcel Ciolacu, în biroul acestuia de la Parlament, în care au abordat teme legate de economie, dar nu şi problema preţurilor la energie.

17 feb. 2022, 14:20
Florin Cîţu, după discuţia cu Marcel Ciolacu: „Situaţia este complicată în economie: dobânzi mari, inflaţie, preţuri mari la carburant”

Preşedintele PNL şi al Senatului a menţionat că a avut o discuţie cu liderul PSD Marcel Ciolacu, pentru că ”situaţia este complicată în economie – dobânzi mari, inflaţie, preţuri mari la carburant, acel anunţ cu recesiunea pe care l-a făcut chiar un specialist al PSD”. Totodată, Cîțu a subliniat că nu au fost discuții și pe tema energiei, motivând că ”Guvernul trebuie să vină cu soluţii”, asta chiar dacă liberalii au câteva propuneri pe acest subiect.

”Are toate cifrele, toate soluţiile. Nu are sens să ne ocupăm noi, în momentul ăsta. Soluţiile PNL le-am propus, le-am spus. Vom vedea când vor fi luate în calcul. Pentru noi e important să nu distrugem piaţa, pentru că, atunci când iei măsuri sub presiune şi a unei crize, de multe ori acele măsuri sunt greşite şi nu vreau să luăm iarăşi o măsură pe care ulterior să venim să o corectăm. Cel mai bine să fie nişte măsuri care să fie folosite pe termen lung şi care să nu distorsioneze piaţa. E foarte important ca această piaţă să fie funcţională pe termen lung”, a afirmat Cîţu, joi, la Senat.

Discuţia dintre cei doi lideri ai coaliţiei vine şi pe fondul zvonurilor că în Guvern s-ar fi înmulţit conflictele între miniştrii celor două partide, zvon infirmat atât de Cîţu, cât şi de Ciolacu, care a declarat miercuri că această coaliţie are şanse să reziste şi după alegerile din 2024.

De asemenea, Marcel Ciolacu a mai spus că guvernul va prelungi schema de ajutor în energie după expirarea ei în martie.

Agenţia britanică de presă Reuters comentează că guvernul aflat în funcţie de trei luni controlează aproximativ 70% din mandatele din parlament, dar social-democraţii şi liberalii, foşti rivali, au dezacorduri privind măsurile fiscale şi creşterea salariilor şi a pensiilor, precum şi în legătură cu amploarea măsurilor de sprijin în cazul facturilor crescute la energie.

Pieţele, agenţiile de rating şi observatorii internaţionali au exprimat îndoieli că actuala coaliţie va rezista mult timp, temându-se că seria de schimbări rapide la guvernare din ultimii ani va continua.

Reuters reaminteşte că România a avut 10 prim-miniştri în ultimii 10 ani.

În interviu, Ciolacu a spus că majoritatea considerabilă de care dispune coaliţia va ajuta la depăşirea crizelor suprapuse din sănătate, energie şi economie.

„Când ai o astfel de majoritate, trebuie să ţinteşti să faci lucruri îndrăzneţe”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Citeşte şi: Virgil Popescu anunță că a găsit SOLUȚIA la problemele consumatorilor români de energie: Dăm drumul la proiecte pentru a fi accesate sute de milioane de euro din PNRR

„Cred că această coaliţie de guvernare va funcţiona până în 2024 şi mai cred că are un viitor şi după 2024 cu aceeaşi structură”, a adăugat el, conform Agerpres.

„Nu poţi face lucruri în doar trei ani. România trebuie să revină la stabilitatea politică”, a declarat liderul PSD.

Ciolacu a mai spus că guvernul va prelungi schema de ajutor în energie prin plafonarea preţurilor şi prin subvenţiile pentru gospodării şi companiile mici după expirarea ei în martie, respingând o propunere anterioară de reducere a TVA la preţurile la electricitate începând din aprilie.

„Dacă preţurile rămân plafonate, de ce să scazi TVA?”, a afirmat el.

BNR a estimat că inflația, care a crescut în ianuarie la cel mai mare nivel de peste un deceniu, va ajunge să fie o valoarea din două cifre în aprilie, după ce se încheie schema de subvenționare.

Ciolacu a mai declarat că România trebuie să investească în noi surse de producţie de energie şi să devină independentă energetică în trei ani. El a precizat de asemenea că Parlamentul va aproba modificări la taxa privind exploatările offshore care a îngreunat proiectele de gaze din Marea Neagră.

Reuters reaminteşte că această taxă este ultima în vigoare dintr-o serie de restricţii asupra sectorului energetic introduse de social-democraţi în timpul guvernului din 2018.

Ciolacu s-a mai declarat „ferm convins că vom găsi soluţia corectă pentru statul român, din perspectiva fiscalităţii, şi pentru investitori pentru a realiza aceste proiecte”, menţionând că aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare.

Citeşte şi: Scandal fără precedent la Guvern. Nicolae Ciucă s-a certat cu un ministru liberal. Miza e uriaşă!

Cîţu, despre afirmaţia lui Marcel Ciolacu privind continuarea coaliţiei şi după 2024: Şi noi avem obiectivele noastre, în primul rând să fim cel mai mare partid politic din România şi apoi să fim la guvernare opt ani de zile

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat, joi, la Parlament, despre afirmaţia lui Marcel Ciolacu privind continuarea actualei coaliţii de guvernare şi după 2024, când vor fi alegeri, că şi liberalii au obiectivele lor, în primul rând să fie cel mai mare partid politic din România şi apoi să fie la guvernare opt ani de zile”. Despre nemulţumirile din coaliţie, Cîţu a spus că ”este un compromis şi nu trebuie să ne ascundem”.

Întrebat despre continuarea acestei coaliţii după 2024, afirmaţie a preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, Florin Cîţu a răspuns: ”Doar PNL, cu numărul unu”. ”Vom avea alegeri în 2024, eu vreau să le câştigăm. Eu le-am spus la Congres, colegilor, că trebuie să devină cel mai mare partid politic din România şi este adevărat. Eu le-am promis şi le-am spus colegilor că facem acest congres, şi una dintre promisiuni a fost aceea de a fi la guvernare opt ani de zile, deci şi noi avem obiectivele noastre, în primul rând să fim cel mai mare partid politic din România şi apoi să fim la guvernare opt ani de zile. Despre neînţelegerile din coaliţie, Florin Cîţu a spus că ”este un compromis şi nu trebuie să ne ascundem aici”. ”Obiectivele liberalilor şi ale PNL sunt unele, vedem că există discuţii pe buget, binenţeles că în continuare în buget nu sunt cei 7% alocaţi ionvestiilor, este un compromis făcut de PNL, nu ne-am ridicat de la masă, nu am plecat, am spus că trebuia să fie acolo, ni s-a promis că o să fie la rectificare”, a explicat Cîţu. Întrebat dacă îşi doreşte să continue în aceeaşi formulă, şi după 2024, Cîţu a spus: ”Atât timp cât PNL nu îşi trădează electoratul şi reprezentanţii PNL vor milita pentru proprietate privată, pentru sectorul privat, pentru antreprenori, pentru economie de piaţă, vom merge la guvernare cu cine vom putea face majoritate”, a arătat el. Despre şansele ca această coaliţie să reziste atât de mult, liderul PNL a spus: ”Până la urmă găsim soluţia de compromis cea mai bună şi vom vedea care va fi..”.