Florin Cîţu, în plină criză politică: „Economia creşte, acum avem nevoie de maturitate politică pentru a susţine trendul pozitiv”

Economia României creşte, parametrii economici generali se îmbunătăţesc, iar acum e nevoie de maturitate politică pentru a susţine trendul pozitiv, afirmă premierul interimar Florin Cîţu, preşedintele PNL.

27 oct. 2021, 11:02
Florin Cîţu, în plină criză politică: „Economia creşte, acum avem nevoie de maturitate politică pentru a susţine trendul pozitiv”

Premierul interimar Florin Cîţu pare neclintit de criza politică prin care trece România, care poate duce la alegeri anticipate în primăvară, şi continuă să posteze pe pagina sa de Facebook mesaje optimiste despre creşterea economică înregistrată sub administraţia guvernului pe care încă îl conduce.

„Am promis la începutul anului creştere economică record şi un deficit bugetar mai mic ca urmare a creşterii veniturilor bugetare, fără să creştem taxe, şi controlul cheltuielilor bugetare. Asta am făcut. Execuţia bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect, în ciuda diverselor turbulenţe cu care ţara se confruntă”, susţine Florin Cîţu, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Prim-ministrul interimar adaugă că, în această perioadă, Executivul a reuşit reducerea deficitului bugetar cu 2,6 puncte procentuale din PIB în raport cu perioada similară a anului trecut.

Florin Cîţu: „Într-o perioadă de pandemie am reuşit o creştere a veniturilor bugetare cu 1,4% din PIB”

„Am făcut această ajustare reuşind atât creşterea veniturilor, cât şi reducerea cheltuielilor, făcând în acelaşi timp plăţi excepţionale de 10,4 miliarde lei generate de epidemia COVID-19. Într-o perioadă de pandemie care a continuat să afecteze activităţile economice, am înregistrat o creştere a veniturilor bugetare cu 1,4 puncte procentuale din PIB faţă de primele 9 luni ale anului trecut doar prin conformare voluntară şi prin absorbţie de fonduri europene.

În sumă netă, veniturile bugetare au crescut cu 42,6 miliarde de lei faţă de 2020 şi cu 41,7 miliarde de lei faţă de 2019. În acelaşi timp, în perioada ianuarie – septembrie am diminuat cheltuielile bugetare cu 1,2 puncte procentuale din PIB faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reuşind însă majorarea investiţiilor cu 3,9 miliarde de lei faţă de perioada similară din 2020 şi cu 10,8 miliarde de lei faţă de perioada similara din 2019 „, spune Cîţu.

El menţionează şi sumele alocate investiţiilor.

„Aşa cum am promis şi cum am trecut în buget, 53,6% din totalul cheltuielilor pentru investiţii au fost reprezentate de proiecte finanţate din fonduri europene, fiind vorba de o sumă cu 5,69 miliarde de lei mai mare decât în primele 9 luni ale anului trecut”, precizează Florin Cîţu.

Citeşte şi: Telekom România a încasat 19 amenzi de la ANCOM, pe lângă cele aplicate pentru lipsa semnalului. Problemele pe care le-ar fi ignorat pentru a putea perfecta fuziunea cu Orange


loading...
Partenerii noștri