Florin Cîţu, în ziua în care România nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii COVID. „Lucrurile au mers bine. Totuşi, nu suntem la acea ţintă de 2.000 de paturi”

Premierul Florin Cîţu a făcut declaraţii, sâmbătă, în ziua în care în România nu mai există niciun pat ATI liber pentru bolnavii de COVID-19.

09 oct. 2021, 14:10
Florin Cîţu, în ziua în care România nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii COVID. „Lucrurile au mers bine. Totuşi, nu suntem la acea ţintă de 2.000 de paturi”

Florin Cîţu, premierul interimar al României, a afirmat că este „dezamăgit” de numărul cadrelor medicale care s-au vaccinat anti-COVID. De asemenea, şeful Executivului a subliniat în videoconferinţa cu prefecţii şi şefii DSP că România trebuie să ajungă să aibă 2.000 de paturi pentru bolnavii de COVID-19.

Florin Cîţu: „Aş vrea să anunţ, pentru că e foarte important să ştiţi. Azi în CNSU a fost aprobată achiziţionarea testelor non-invazive pentru elevi. E vorba despre 70 de milioane de teste. Ele vor constitui stocul medical de urgenţă. Am început această achiziţie.

E clar că ne aflăm încă în acest val. Numărul de cazuri şi de pacienţi creşte. Numărul deceselor este în continuare în creştere, de aceea sunt două lucruri pe care vreau să concentrăm: în primul rând, paturi ATI. Felicitări. Lucrurile au mers bine, în direcţia bună.

Totuşi, nu suntem la acea ţintă de 2.000 de paturi pe care am propus, dar măcar să le avem ca să ştim că putem să ajungem la 2.000 de paturi”

„În ultimele două săptămâni au fost avizate mai multe paturi de terapie intensivă. Este clar că încă nu este suficient. Avem acum 1.537 de paturi avizate de DSP – 335 în Bucureşti şi 135 de paturi suplimentare la nivel naţional, dintre care 70 în Capitală”, a precizat premierul României.

Citeşte şi: Incidența crește pe zi ce trece în țară! Peste 12 la mia de locuitori în Capitală

Florin Cîţu: „Avem nevoie de toată lumea să se mobilizeze. Trecem printr-o situaţie dificilă”

De asemenea, Florin Cîţu a afirmat că trebuie asigurat personalul necesar pentru paturile ATI.

„Fac un apel la tot personalul medical. Ştiu că reprezintă un disconfort şi este o problemă să fiţi detaşaţi în această perioadă şi să lucraţi în alte zone. Înţeleg că e un sacrificiu. Nu o faceţi nici pentru mine, nici pentru ministrul Cseke, nici pentru domnul Arafat. Asta e situaţia în acest moment şi avem nevoie de toată lumea să se mobilizeze. Trecem printr-o situaţie dificilă.

Toţi trebuie să facem un sacrificiu, dar vă înţeleg  şi apreciem toate eforturile pe care le faceţi în această perioadă”, a precizat premierul.

Şeful interimar al Executivului i-a cerut şefului DSU, Raed Arafat, să prezinte situaţia spitalului modular din Pipera şi a celui de la Leţcani.

„Vrem să avem exact câte paturi vor fi disponibile, când pot să fie trimişi pacienţi acolo. Toată lumea trebuie să aibă aceste informaţii”, a adăugat el.

Citeşte şi: Sistemul sanitar din România, la pământ. O nouă zi cu niciun pat liber în secțiile ATI

Florin Cîţu, despre medicii care refuză să se vaccineze. „Sunt dezamăgit”

„Sunt dezamăgit de faptul că în rândul medicilor există un procent atât de mare de persoane nevaccinate şi ar trebui să vedem ce facem. E foarte important, pentru că de aici puterea exemplului în această perioadă este foarte importantă”, a precizat premierul.

Premierul interimar, despre cum va fi aplicat mecanismul european de protecţie civilă în România

„Ieri am văzut că a fost transmis că avem 200 de concentratoare de oxigen care vor fi trimise din stocurile rescue ale Olandei şi 50 de echipamente din Polonia. Ceea ce trebuie să aflăm exact este când vin acest echipamente.

Cred că Ministerul Sănătăţii sau domnul Arafat ar trebui să ne spună astăzi”, a spus premierul.

Florin Cîţu, apel către angajaţii din sistemul sanitar

„Vreau să vă asigură că orice resurse aveţi nevoie în această perioadă, cereţi! Doar spuneţi de ce e nevoie. Ne vom mobiliza şi vom putea să facem faţă tuturor acestor probleme, dar trebuie să ne spuneţi exact ce aveţi nevoie.

Din nou, aş vrea să văd care sunt problemele. Apreciem ceea ce faceţi în această perioadă şi este nevoie de efortul tuturor ca să putem să trecem peste acest val patru”, a conchis premierul.