Florin Cîţu îşi critică premierul pe partea economică: Scăderea TVA la energie electrică și la gazele naturale la 5% ar putea duce la o spirală ce va afecta bugetul

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5 la sută, precum şi compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

11 ian. 2022, 21:20
Florin Cîţu îşi critică premierul pe partea economică: Scăderea TVA la energie electrică și la gazele naturale la 5% ar putea duce la o spirală ce va afecta bugetul

Florin Cîţu intervine în scandalul facturilor. Scăderea TVA la energie electrică și la gazele naturale la 5% ar putea duce la o spirală ce va afecta bugetul, avertizează Florin Cîţu, după ce Nicolae Ciucă a anunțat o scădere a taxei pe valoare adăugată doar la electricitate, iar Marcel Ciolacu a supralicitat și a cerut aceeași măsură și la gaze, dar cu un TVA 0, dar nu de la 1 aprilie, cum anunța premierul, ci de la 1 februarie.

Facturile UMFLATE se anulează! Virgil Popescu ameninţă furnizorii de energie că ar putea să le retragă licenţa: „Facturile încalcă legea. Nu poţi să te joci cu oamenii”

Totuși, surprinzător, liderul PNL dă asigurări că PNL, PSD și UDMR vor ajunge la un numitor comun care să nu afecteze nici deficitul, nici bunăstarea românilor.

”O parte dintre măsuri s-au luat anul trecut, acum e nevoie de ceva în plus. Foarte bine că a venit și PSD cu o variantă. Pe hârtie poți să scrii orice, poți să supralicitezi, e o competiție cât de mult trebuie să scadă TVA, dar asta înseamnă și venituri mai mici la buget și e o întreagă spirală care se pornește, dar trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar. În coaliție, vom găsi cea mai bună soluție atât pentru români, cât și pentru echilibrul macroeconomic.”, a precizat Florin Cîțu la TVR 1.

Președintele PNL și al Senatului, Florin Cîțu, spune că nu a avut oameni în stradă cât timp a fost în fruntea Guvernului și consideră că un premier trebuie să ia măsuri decente, nu populiste. Vă reamintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți, 11 ianuarie, că urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate și că intenționează să introducă noi măsuri de sprijin financiar. „Sunt facturi, dar nu e dovedit că acele măsuri nu au fost bune. Au fost câteva companii care nu au inclus compensații în facturi. Trebuie sancționate acele companii! Măsurile nu poți să spui că nu au efect. Sunt deschis să discutăm. Această guvernare e un compromis. Se vor face astfel de compromisuri (n. r.: privind compensațiile). Pentru un liberal unele măsuri nu ar fi fost adoptate în acest fel. Riscul e de a forma un precedent (…).

(n.r. : Eu) Nu am avut oameni în stradă, pentru că am spus cât se poate! Nu există nicio garanție că situația în aprilie sau martie se va îmbunătăți. Poate e o chestiune structurală (…). Dacă este doar o situație temporară alte măsuri trebuie să iei. Din acest motiv e nevoie de o analiză și nu de măsuri populiste”, a declarat Florin Cîțu, la TVR.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, că 80% din consumatori casnici au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi în jur de 60% la factura la gaze naturale, şi a arătat că aşteaptă raportul ANPC privind furnizorii care nu au emis facturile cu compensare şi plafonare, iar pentru cei care nu au respectat legea se poate ajunge până la ridicarea licenţei.

Marcel Ciolacu: „Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe români”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5 la sută, precum şi compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum. Guvernul ia în calcul şi introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. De asemenea, pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor – consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Măsurile vor fi prezentate în şedinţa coaliţiei. Marcel Ciolacu a salutat măsurile anunţate de către premierul Nicolae Ciucă de protejare a românilor în faţa creşterii preţurilor la energie şi gaze. „Sunt convins, însă, că putem avea tăria şi voinţa politică de a lua decizii şi mai îndrăzneţe! Putem reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale – şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Aşa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrăşaminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi”, a mai spus liderul PSD.

Florin Cîţu, atac la adresa lui Marcel Ciolacu: „Este o postare electorală, alegerile sunt în 2024”

Marcel Ciolacu a salutat măsurile anunţate de către premierul Nicolae Ciucă de protejare a românilor în faţa creşterii preţurilor la energie şi gaze. „Sunt convins, însă, că putem avea tăria şi voinţa politică de a lua decizii şi mai îndrăzneţe! Putem reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale – şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Aşa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrăşaminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi”, a mai spus liderul PSD.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a vorbit, marți seara, la TVR, despre declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care este nemulțumit de unele măsuri luate în Guvern.

„Este o postare electorală, alegerile sunt în 2024. Importante sunt soluțiile pentru români. Pressrun că a discutat cu ministrul Finanțelor și că acest cost care va fi mare și reducerea TVA poate veni dinaltă parte. TVA 0 a mai încercat Dragnea și nu a putut fi implementat.

Presupun că totul a fost discutat în Ministerul Finanțelor. Ar fi păcat să le spunem românilor și să nu putem face.

Ca liberal, trebuie făcute niște criterii. orice măsură luăm nu trebuie să fie văzută ca o gratuitate din partea Guvernului. Acest cost al energiei afectează toate sectoarele. Cred că președintele PSD este un om responsabil, care s-a asigurat că se poate face acest lucru. Problema este atunci când trebuie să venim cu resurse. E un mod mai puțin elegant de a comunica. Sunt disponibil pentru o discuție în coaliție”, a spus Florin Cîțu.

Priorităţile lui Florin Cîţu: legea offshore şi pensiile în funcţie de contributivitate

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat marți, la TVR1, că „prioritatea zero” a coaliției de guvernare în viitoarea sesiune parlamentară ar trebui să fie adoptarea legii offshore. „Prioritatea zero este legea offshore. Proiectul l-am pus pe masa coalitiei. Trebuie sa avem o varianta (finala) pentru 1 februarie. Mai sunt cateva detalii de discutat. Trebuie sa adoptam legea mai ales in conditiile cresterii preturilor la energie. Voi cere coalitiei ca in prima sesiune sa incepem sa-l votam. Nu mai avem timp de pierdut”, a spus Cîțu. El a adăugat că alte priorităție sunt „reforma pensiilor, toate pensiile pe contributivitate” și „reforma salariilor, toate salariile legate de performanta”.

Florin Cîţu vrea o femeie de la PNL în Guvern

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat marți, la TVR1, că i-ar plăcea ca pentru funcția de ministru al Cercetării colegii săi din partid să găsească o femeie. „Inca nu am decis (numele noului ministru). Le-am spus colegilor sa ne mai gandim. Mi-ar fi placut sa fie o femeie, totusi. Cautam, ne uitam la variante”, a spus Cîțu.

Până acum, în PNL sunt vehiculate ca variante de ministru al Cercetării deputatul Sabin Sărmaș, fost preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României, și Iulian Popescu, secretar de stat în cadrul ministerului. Interimarul la Ministerul Digitalizării expiră pe 28 ianuarie. Singura femeie ministru din Guvernul Ciucă este Gabriela Firea (Familie).