Florin Cîţu îşi va depune vineri candidatura la şefia PNL. Cum vrea premierul să dea un mesaj de forţă

Florin Cîţu îşi va depune vineri, la ora 16:00, la sediul central al PNL, moţiunea cu care va candida pentru câştigarea şefiei partidului. Surse politice au precizat că premierul i-a chemat la Bucureşti pe toţi liderii de filiale care au anunţat că-l susţin.

19 aug. 2021, 20:51
Florin Cîţu îşi va depune vineri candidatura la şefia PNL. Cum vrea premierul să dea un mesaj de forţă

Florin Cîţu îşi va depune vineri candidatura la şefia PNL, au declarat surse apropiate premierului, citate de News.ro. Şeful executivului va fi flancat de liderii de organizaţii judeţene şi de miniştrii care au anunţat până acum că îl susţin la alegerile interne din PNL, împotriva lui Ludovic Orban.

În urmă cu două zile, Florin Cîţu a anunţat că moţiunea cu care va candida pentru şefia PNL se numeşte ”România liberală”.

Florin Cîţu îşi va depune vineri candidatura la şefia PNL. Ce excepţie a făcut conducerea PNL pentru a permite candidatura lui Cîţu

O parte dintre liderii PNL, reuniţi în şedinţa Biroului Politic Naţional, au votat, miercuri, o derogare de vechime, ceea ce îi permite lui Florin Cîţu să candideze la preşedinţia partidului. La şedinţă au participat doar susţinătorii premierului şi Ludovic Orban, notează sursa citată.

Derogarea în cazul lui Florin Cîţu era necesară deoarece statulul PNL prevede o vechime de cel puţin cinci ani pentru a candida la funcţia supremă în partid. Vă reamintim că Florin Cîţu este membru PNL din 2016, dar susţine că prima oară s-a înscris în partid în 1990.

Citeşte şi: Un deputat PSD îi cere procurorului general să facă lumină în cazul numirii premierului Cîţu: „Românii merită să ştie adevărul”

Cum sunt împărţite taberele în PNL

Alegerile în organizaţiile judeţene ale PNL s-au încheiat la începutul lunii august. Peste 30 dintre cei 48 de lideri de filiale au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu la congresul PNL din 25 septembrie, în timpce doar 12 şi-au exprimat sprijinul pentru Ludovic Orban.

Sunt însă şi lideri de organizaţii care şi-au declarat neutralitatea. Printre aceştia se numără Ilie Bolojan de la Bihor, Dan Motreanu de la Giurgiu sau Gheorghe Falcă de la Arad.

Ţinând cont de delegaţii din organizaţiile pro-Cîţu, tabăra premierului susţine că va obţine peste 3.000 de voturi, considerând că victoria e ca şi asigurată. De cealaltă parte, Ludovic Orban, actualul lider PNL, ar lua puţin peste 1.000 de voturi. Surse din tabăra Orban susţin însă că mulţi dintre delegaţii pe care se bazează Cîţu vor vota cu actualul lider PNL, ei avansând un procent cuprins între 10 şi 20%.

La congresul din 25 septembrie vor participa 5.000 de delegaţi din ţară.

Citeşte şi: Ludovic Orban, primele declaraţii după depunerea candidaturii pentru şefia PNL: „Este un partid care respinge toate curentele neo-marxist progresiste”