Florin Cîţu, mesaj de campanie către primarii din Asociaţia Municipiilor. „Nicio rectificare bugetară nu se va face la partid”

Premierul Florin Cîţu a făcut declaraţii, în contextul în care participă luni la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

12 iul. 2021, 10:32
Florin Cîţu, mesaj de campanie către primarii din Asociaţia Municipiilor. „Nicio rectificare bugetară nu se va face la partid”

Florin Cîţu le-a transmis edililor din Adunarea Generale a Asociației Municipiilor din România, condusă de Emil Boc, faptul că are nevoie de toţi aleşii locali pentru a atrage fondurile europene.

„Această guvernare este diferită. Am nevoie de toată lumea, de toţi primarii, de toţi preşedinţii de Consiliu Judeţean pentru a dezvolta România. Cele 76,2 miliarde de euro din fonduri europene şi PNRR trebuie implementate de toată lumea, de toţi primarii, de toţi preşedinţii de CJ. Avem nevoie de toate resursele pentru a atrage aceşti bani. Vreau să fie foarte clar mesajul.

Nicio rectificare bugetară nu se va face la partid atât timp cât voi fi prim ministrul României. Toate aceastea se vor face în Guvernul României, fără niciun fel de criterii politice”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, i-a transmis premierului că va propune Guvernului şi partidelor parlamentare un proeict de lege pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe unităţi administrativ limitrofe.

„Cu alte cuvinte, până când se realizează reforma administrativ teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. Suntem de 53 de ani, ca Italia, de când a câştigat campionatul european, poate vine şi reforma administrativă de data asta.

Dorim şi modificarea Constituţiei, în consecinţă. Dorim să vă propunem spre analiză Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău, există un referendum în 26 septembrie care poate constitui un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România.

Propune ca în cazul voluntării voluntare a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane, să se acorde anumite facilităţi administrative prin Codul Administrativ astfel încât acest proces să fie încurajat, nu descurajat”, a declarat Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca.

Florin Cîţu vrea unificare voluntară pentru crearea de zone metropolitane. „Vom avea o altfel de legislaţie”

„Referitor la propunerea dumnevoastră, pot spune că tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă, mai ales dacă ajută la atragerea de fonduri europene şi de investiţii. Dacă este formulă care fac atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineînţeles că nu mă voi opune. Vom avea o altfel de legislaţie.

Astăzi în România sunt jumătate din UAT-uri unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile, de exemplu. Ăsta nu este un model sustenabil şi trebuie să vedem cum găsim o soluţie aici.

În acelaşi timp, rata de colectare în foarte multe dintre UAT-uri nu este unde ar trebui să fie. Trebuie să discutăm de ce nu sunt în ghişeul.ro sau în sisteme care ar ajuta la colectare. E vorba despre o reformă a cheltuililor şi a gradului de colectare.

Există un fond de dezvoltare în PNRR care are resursele pentru toate UAT-urile din România. Trebuie să discutăm criteriile. Astăzi nu avem o soluţie, dar o soluţie o vom găsi împreună, dar e clar că sunt 2,1 miliarde de euro care vor veni pe proiecte pentru UAT-uri, dar trebuie împreună să găsim modul de a aloca aceste resurse”, a fost răspunsul lui Florin Cîţu.

Premierul Florin Cîțu și-a strigat victoria sigură la Congresul PNL, cu mai mult de două luni înainte de ziua alegerilor interne. Anunțul l-a făcut pe contul personal de Facebook, imediat ce Dan Vîlceanu a câștigat fără emoții filiala de la Gorj.

„Ma dusei la Gorj și câștigă Dan Vîlceanu președinția filialei PNL! 348 de voturi din 350. Dan este prietenul și colegul meu, de când am intrat în Parlament, în 2016! Felicitări! Dane, mulțumesc pentru tot sprijinul tău! Erai în echipa câștigătoare de mult timp! Câștigăm pe 25 septembrie! Câștigăm big time (de o manieră categorică, n.red)!”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Citeşte şi: Florin Cîțu se vede șef la PNL: Câștigăm big time! Câștigăm pe 25 septembrie!

Premierul Florin Cîţu a declarat la Conferinţa judeţeană de alegeri a PNL Gorj, că alegerile din PNL, deşi sunt urmărite de toţi românii, nu vor afecta guvernarea, iar PNL nu se poate confunda cu PSD care şi-a atacat propriul Guvern şi propriul premier. Cîţu le-a transmis investitorilor că stabilitatea financiară este asigurată, iar rectificarea bugetară se va face pentru toţi românii. ”Vremea PSD, când rectificările bugetare se făceau la partid, a trecut”, a afirmat premierul.

”La aceste alegeri se uită toată lumea, se uită toată ţara, nu doar la cele din Gorj, se uită la alegerile din PNL. La rândul meu, aş vrea să le fac nişte promisiuni românilor, aş vrea, la fel ca şi dumneavoastră, să faceţi această promisiune. Eu le garantez românilor că alegerile din PNL nu vor afecta în niciun fel  guvernarea României. Guvernarea României merge foarte bine, avem estimări pentru cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană din 2021 şi vă spun că dacă mergem în ritmul ăsta o să avem o premieră, o creştere economică cu două cifre, care să înceapă cu două cifre. Vreau să le garantăm astăzi românilor că şi dumneavpastră veţi face în fiecare zi acelaşi lucru: ne vom face treaba mai departe, chiar dacă avem această competiţie în PNL şi guvernarea va merge bine”, a declarat Florin Cîţu, citat de News.ro.

Citeşte şi: Florin Cîţu, atac furibund la adresa PSD: Vremea PSD, când rectificările bugetare se făceau la partid, a trecut. Mă voi asigura că stabilitatea financiară a României nu are de suferit