Florin Cîţu, mesaj dur despre aplicarea de noi restricţii. „Oamenii au început să se relaxeze şi să nu mai poarte mască. Va trebui să luăm înapoi unele dintre relaxări”

Florin Cîţu a declarat că a obvervat că unii români au început să se relaxeze şi să nu mai poarte mască pe stradă "ceea ce nu ne putem permite". Premierul a avertizat că dacă numărul de infecţii cu noul coronavirus va creşte, este posibil să ia "înapoi" unele dintre relaxări.

26 feb. 2021, 13:49
Florin Cîţu, mesaj dur despre aplicarea de noi restricţii. „Oamenii au început să se relaxeze şi să nu mai poarte mască. Va trebui să luăm înapoi unele dintre relaxări”

Florin Cîţu a fost întrebat dacă autorităţile iau în calcul introducerea de noi restricţii în cazul în care va exista o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 în următoarea perioadă, după schimbarea formulei de calculare a ratei de incidenţă.

„E adevărat. Am văzut şi eu oameni pe stradă care au început să se relaxeze şi să nu mai poarte mască, ceea ce nu ne putem permite. Am avut până acum rezultate bune. Nu me putem permite acum să nu respectăm regulile şi restricţiile.

Trebuie să purtăm masca în continuare în spaţii publice, distanţare socială, să ne dezinfectăm – toate regulile pe care le-am avut până acum dacă nu vrem să pierdem ce am câştigat.

Dacă va creşte numărul de infectări, va trebui să luăm înapoi unele dintre relaxări”, a declarat vineri Florin Cîţu, prezent în Parlament unde comisiile de specialitate dezbat proiectul de buget pe 2021.

„Depinde de noi să nu ajungem acolo. Am muncit foarte mult să ajungem aici să avem totuşi o situaţie economică bună – să avem restaurante deschise, oameni care să meargă la munte”, a adăugat premierul.

Citeşte şi: Aproape toate vaccinurile pentru COVID-19 fabricate în UE au fost exportate. Avertismentul şefei Comisiei Europene

Florin Cîţu, despre paşaportul de vaccinare. „Dacă vom avea toată populaţia vaccinată, atunci da”

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre introducerea paşaportului de vaccinare, aşa cum dezbat zilele acestea oficialii europeni, Cîţu a spus că deocamdată Guvernul nu are în discuţie acest lucru acum.

„Nu avem această discuţie în acest moment. Este prematur. Când ai doar un început al campaniei de vaccinare, nu poţi să vorbeşti despre un paşaport de vaccinare.  Dacă vom avea toată populaţia vaccinată, atunci da”, a explicat premierul.

De asemenea, Cîţu a negat că a existat discuţii bilaterale cu Grecia şi Israel cu privire la certificatul de vaccinare.

„Nu există niciun mandat la nivel de Guvern ca să discutăm cu Grecia pentru un paşaport de vaccinare. Guvernul nu a dat niciun astfel de mandat vreunui ministru. Nu putem să discutăm despre aşa ceva când avem doar o mică parte din populaţie vaccinată”, a conchis Florin Cîţu.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 26 februarie. Numărul infectărilor în uşoară scădere, în ciuda schimbării metodologiei de raportare a cazurilor