Florin Cîţu, mesaj îngrijorător pentru toţi românii: „Am văzut că oamenii au început să se relaxeze. Nu e momentul”

Florin Cîţu a avertizat nu e momentul ca românii să se relaxeze, cu toate unii au început să facă asta în plină pandemie de COVID-19. Premierul susţine că se poate pierde foarte uşor ceea ce am câştigat până acum, prin scăderea numărului de infecţii cu noul coronavirus, adică deschiderea restaurantelor şi a şcolilor.

25 feb. 2021, 12:20
Florin Cîţu, mesaj îngrijorător pentru toţi românii: „Am văzut că oamenii au început să se relaxeze. Nu e momentul”

Premierul Florin Cîţu a mai precizat că începând de astăzi din calculul ratei de incidenţă COVID nu vor mai fi excluse cazurile din focarele din diverse instituţii. Şeful Executivului apreciază că noua formulă nu va schimba foarte mult lucrurile.

„Ne-am uitat la această formulă. E recomandată de epidemiologi. Am văzut estimările inițiale, nu cred că se vor schimba foarte mult lucrurile. S-au făcut estimări, de aceea am și lăsat această perioadă de 14 zile”, a afirmat Florin Cîţu, conform G4Media.

Întrebat despre scenariile avansate de INSP privind evoluţia epidemiei de COVID-19 în România, Florin Cîţu a precizat că „realitatea a fost de fiecare dată mai bună decât scenariile”. Premierul consideră că măsurile luate până acum „arată că au dat rezultate”.

„Am luat măsurile care trebuie și o spun datele. Veți vedea că scenariile pesimiste nu se vor adeveri. Deocamdată, ce avem noi implementat funcționează, dar în același timp e important să respectăm regulile. Am văzut că oamenii au început să se relaxeze, nu e momentul. Foarte ușor putem să pierdem ce am câștigat până acum, dacă nu respectăm regulile, inclusiv legat de restaurante, școli”, a menţionat premierul.

Citeşte şi: Profesorul Alexandru Rafila, despre al treilea val al pandemiei. Care este cel mai negru scenariu 

De asemenea, Cîțu a mai declarat că, „deocamdată, în România vedem că tulpina britanică e oarecum sub control”.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis ca la calculul ratei de incidență să nu mai fie excluse cazurile din focarele din diferite instituții. Guvernul Orban a decis toamna trecută această formulă de calcul cu eliminarea cazurilor din focare.

Totodată, premierul Florin Cîțu a declarat că România se situează pe locul 3 în Europa și pe locul 6 în lume în ceea ce privește numărul de persoane vaccinate cu ambele doze. În aceste condiții, premierul arată că această campanie de vaccinare reprezintă un succes notabil pentru țara noastră.

„Când Europa trecea prin alte perioade de lockdown, România avea cea mai mare creștere economică. Toate acestea s-au întâmplat pentru că România a reușit să câștige încrederea învestitorilor. Încrederea este foarte greu de câștigat, dar foarte ușor de pierdut.

Provocarea majoră anul acesta este campania de vaccinare. În Europa suntem pe locul 3 la numărul de persoane vaccinate cu ambele doze, iar la nivel mondial suntem pe locul 6. Nimeni nu ar fi crezut că am putea face asta, dar am făcut-o pentru că avem un plan și ne ținem de el.”, a spus Florin Cîțu.

Citeşte şi: Paşaport de vaccinare antiCOVID pentru călătoriile cu avionul. Statele care vor să implementeze această procedură