Florin Cîţu: „Multe inepţii despre economie. Inflaţia rămâne mare mult timp şi are cauze interne, iar dobânzile vor continua să crească”

Fostul premier şi ministru de Finanţe, Florin Cîţu, a afirmat că au fost spuse „multe inepţii” marţi cu privire la economie, preţuri şi dobânzi şi că nimeni nu îşi asumă nimic, făcând referire, probabil, la ultimele declaraţii venite luni şi marţi din partea BNR.

09 aug. 2022, 22:04
Florin Cîţu: „Multe inepţii despre economie. Inflaţia rămâne mare mult timp şi are cauze interne, iar dobânzile vor continua să crească”

De asemenea, Florin Cîţu a adăugat că două lucruri rămân certe şi anume faptul că inflaţia rămâne mare mult timp şi acest lucru are cauze interne, iar dobânzile vor continua să crească.

„Multe inepții astăzi în spațiul public despre economie, prețuri, dobânzi etc. Nimeni nu își asumă nimic.

Două lucruri certe:

1. Inflația rămâne mare mult timp și are cauze interne.

2. Dobânzile vor continua să crească.

P.S. Cheltuielile de la buget cu dobânzile pot ajunge in 2022 la cel mai mare nivel din istorie – aproape 2% din PIB (in jur de 30 de miliarde de lei).”, a scris Cîţu pe Facebook.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, Isărescu a declarat că România ar putea înregistra în acest an o creştere economică de 2-3%, posibil chiar mai mare.

Citeşte şi: Mugur Isărescu: Dobânzile se îndreaptă spre o zonă de normalitate, chiar dacă momentan sunt încă la jumătate faţă de nivelul inflaţiei

„Nu avem o privire nici pe departe neagră privind perspectiva situaţiei, ci o privire spunem noi uşor pozitivă şi realistă. Încercăm, de asemenea, împreună cu Guvernul, să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune. Dacă PIB-ul în trimestrul II este cvasi-stagnant faţă de trimestrul I nu înseamnă că economia este în stagnare. Câtuşi de puţin. În trimestrul I a crescut cu 5, aproape 6%.

Dacă este cvasi-stagnant, trimestrul II faţă de I înseamnă că faţă de anul trecut este cu 5% mai mult. Deci nici pe departe mesajul nostru nu a fost de stagnare a creşterii economice. Nu facem prognoze de creştere economică. Aici este directorul de la Modelare, că vrea să mă certe pentru că de regulă pe modelul nostru nu dăm cifrele privind creşterea economică, dar în orice caz nu avem, nu vorbim despre stagnarea creşterii în acest an. Probabil că pe undeva 2-3%, spun eu care sunt mai pesimist, dar s-ar putea să fie chiar mai mult.

Dacă această tendinţă şi în trimestrul III va fi tot stagnare faţă de trimestrul I care a fost 5,7% sau 6%. Deci încercăm împreună cu Guvernul să dăm inflaţia în jos fără că creăm recesiune şi fără să afectăm prea mult piaţa forţei de muncă. Este un exerciţiu dificil. Trebuie să fim foarte atenţi cum navigăm şi cum calibrăm politica monetară”, a spus Mugur Isărescu.

Citeşte şi: Mugur Isărescu aduce vești proaste pentru români: Dacă nu era schema de compensare la utilități, inflația sărea de 20%