Florin Cîţu, după negocierile PNRR cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „A fost o întâlnire constructivă”

Premierul Florin Cîțu a avut o întâlnire marți cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, în vederea negocierilor privind PNRR.

11 mai 2021, 08:29

„Am avut o întâlnire foarte constructivă cu președintele Comisiei Europene pentru negocierile privind PNRR, așa cum confirmă și Ursula Von Der Leyen. Romania are un plan ambițios de creștere economică sustenabilă, în urma pandemiei. Negocierile și întâlnirile continuă și mâine. Vă țin la curent”, a transmis Florin Cîțu.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Florin Cîțu (@florincituoficial)


Știre inițială

Premierul Florin Cîţu pleacă la Bruxelles, iar marţi seară va avea o cină de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Miercuri, premierul alături de mai mulţi miniştri vor avea negocieri pentru PNRR.

Guvernul a anunţat că, marţi, premierul Florin Cîţu pleacă la Bruxelles, iar de la ora 20.15, ora României, va avea o cină de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Florin Cîţu face deplasarea la Bruxelles, alături de mai mulţi miniştri, pentru a negocia proiectele care vor primi finanţare prin PNRR.

Cele mai multe dintre întâlnirile cu comisarii europeni sunt programate în cursul zilei de miercuri. Documentul trebuie depus la Bruxelles până la finalul acestei luni, 14 state având deja depuse planurile naţionale la comisia Europeană.

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Rareş Bogdan, s-a declarat convins că ”Florin Cîţu va veni cu o mare victorie de la Bruxelles”.

Cristian Ghinea, după eşecul PNRR: „Suntem o forţă în UE, mă duc să negociez, nu cu căciula în mână”
”Ce este foarte important este că acest plan este un adevărat Plan Marshall pentru România. Niciodată România în istoria ei nu a primit 30 de miliarde, mai precis 29,2 miliarde de euro, într-o formulă extrem de clară pe care românii trebuie să o ştie. Cel mai important lucru – 14,5 miliarde din aceşti bani sunt bani nerambursabili, iar celelalte 14,7 miliarde sunt bani pe care Roomânia îi ia cu o dobândă, fiţi foarte atenţi, de 0,5%. Este cu 0,3 % mai mult decât ia Comisia”, a declarat liderul liberal.

”Miercuri  este o zi plină la Bruxelles în care, practic, reprezentanţii României  se vor întâlni cu principalii comisari şi vor discuta subiectele legate de energie – că, de asemenea, România are peste 40% din comunităţi nelegate la reţelele de gaze. Aceeaşi problemă o avem cu irigaţile, unde Comisia a spus iniţial că finanţările se fac pentru apa desalinizată. Noi nu putem duce apă desalinizată, atâta timp cât avem ape curgăarte. Era o problemă legată de viitorul  Europei şi de faptul că, în următrii 30 de ani, se va pierde peste 25% din ceea ce înseamnă astăzi debite de apă curgătoare (… ) Am explicat aceste lucruri, Florin (premierul Florin Cîţu- n.r) va veni cu o mare victorie de la Bruxelles”, susţine Rareş Bogdan.

Mihai Tudose îl critică dur pe Florin Cîțu pe tema PNRR: „Efectele secundare ale vopselei de păr?!”

„România educată”, sacrificată în PNRR

Miniştrii Proiectelor Europene şi Educaţiei, Cristian Ghinea şi Sorin Cîmpeanu, au transmis, recent, că s-a impus o reducere a alocărilor din PNRR pentru proiectul ”România educată”, dar ţara noastră, cu 12% fonduri direcţionate către educaţie, tot are o alocare peste media europeană. Cei doi oficiali anunţă ş ice proiecte vor fi propuse Comisiei Europene în acest domeniu.

”Coaliţia de guvernare consideră educaţia domeniu prioritar pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi este motivul pentru care varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educaţie mult peste media europeană”, au transmis, miercuri, într-o declaraţie de presă comună, miniştrii Cristian Ghinea şi Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestora, bugetul proiectului, negociat cu Comisia Europeană, este de 3,7 miliarde euro, buget ce include 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare şcolare, cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar (530 milioane euro), renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro), campusuri şi reforma învăţământului dual (402 milioane euro).

”Este un efort masiv de finanţare a educaţiei din PNRR, lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană şi componenta România Educată rămâne una dintre campioanele PNRR”, au mai transmis miniştrii.

Iohannis, despre PNRR: Nu-i ca la examenul de Bac, unde eşti admis sau respins. Este un plan naţional, nu-i o jucărică politică

„Este o procedură complicată, fiindcă niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanţare şi de întocmire a unor planuri naţionale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens fiecare îşi pregăteşte un plan, Comisia împreună cu Parlamentul au anumite ambiţii legate de Europa verde, Europa digitală şi aceste chestiuni se negociază”, a declarat Iohannis.

El a spus că aceste negocieri cu Comisia „nu sunt simple deloc”, dar în final România va avea „un plan foarte bun”, care va fi finanţat şi pus în practică.

„Coaliţia funcţionează foarte bine. Vom avea în zilele următoare noi discuţii în interiorul Guvernului, în interiorul coaliţiei, noi discuţii cu Comisia Europeană care vor duce la o îmbunătăţire a primului draft (…) şi până la sfârşitul lunii mai vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeană, care atunci poate să fie depus”, a arătat Iohannis, menţionând că termenul de sfârşit de aprilie nu a fost unul ultimativ, ci unul orietativ, şi este de aşteptat ca el să fie împins spre sfâşitul lunii mai sau chiar mai târziu, întrucât majoritatea statelor nu au finalizat planul.

Întrebat ce şanse dă României să acceseze fondurile prin PNRR, şeful statului a afirmat: „Şansele sunt de sută la sută, vo avea un plan bun, bun pentru România, acceptat de Comisia Europeană şi-l vom pune în practică. Nu-i niciun semn de întrebare aici”.

Întrebat despre eventualitatea în care planul ar fi respins, Iohannis a răspuns: „Nu există această variantă. Cu Comisia se va negocia până se va ajunge la forma care va fi implementată. Nu-i ca la examenul de Bac, unde eşti admis sau respins. Este un plan naţional, nu-i o jucărică politică. Acest plan naţional reflectă obiectivele Romîniei, Comisia are propriile pretenţii în ce priveşte obiectivele, procedurile, proiectele de investiţii, şi complicaţia care apare, prin durata foarte scurtă în care trebuie implementat. Însă nu există varianta ca acest plan naţionale să fie respins. El poate fi negociat repede sau mai puţin repede, în final el va exista şi va fi implementat. Este cert. Discuţiile cu respins sau nerespins sunt prostii”.

 


loading...
Partenerii noștri